Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 150 ml smetana na vaření
- 40 g cukr krupice
- 35 g máslo
- 1 žloutek
- 0,25 kostky droždí
- větší špetka sůl
- vanilka
- strouhaná bio citrónová kůra
- na potření vejce
Na potření
- 1 lžíce med
- 1 lžička máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si všechny ingredience připravíme na stůl a necháme minimálně hodinu stát, aby se vyrovnala teplota ingrediencí a máslo změklo. |
2 Hotovo | Pak smetanu ohřejeme na teplotu těla, osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do ní droždí. Necháme aspoň deset minut vzkypět. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutek, změklé (ne rozehřáté) máslo rozkrájené na kousky, vanilku a trochu nastrouhané kůry z omytého citronu. Přilijeme smetanu s droždím a zpracujeme hladké měkké těsto. Můžeme vzít na pomoc i kuchyňský robot. Povrch poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. |
3 Hotovo | Pak těsto znovu propracujeme, uválíme válec a nakrájíme na 12 kousků. Kousky rozválíme na "žížaly" o průměru 1 cm, dlouhé cca 25-30 cm. Vytvarujeme z nich tvary symbolizující provaz. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozdvedlaným vejcem a necháme 15-20 minut nakynout. Rozehřejeme troubu na 180 st. C. Těsto ještě jednou potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme dozlatova, cca 15 minut. |
4 Hotovo | Mezitím si rozehřejeme máslo s medem a ještě horké těsto touto rozteklou směsí potřeme pomocí mašlovačky. |