0 0
Medové jidáše

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
250 g hladká mouka
150 ml smetana na vaření
40 g cukr krupice
35 g máslo
1 žloutek
0,25 kostky droždí
větší špetka sůl
vanilka
strouhaná bio citrónová kůra
na potření vejce
Na potření
1 lžíce med
1 lžička máslo

Medové jidáše

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Jidáše se pečou ve Škaredou středu a snídají v Zelený čtvrtek. Symbolizují provaz,
na kterém se oběsil Jidáš
po zradě Ježíše.

  • 115 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Na potření

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nejdřív si všechny ingredience připravíme na stůl a necháme minimálně hodinu stát, aby se vyrovnala teplota ingrediencí a máslo změklo.

2
Hotovo

Pak smetanu ohřejeme na teplotu těla, osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do ní droždí. Necháme aspoň deset minut vzkypět. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutek, změklé (ne rozehřáté) máslo rozkrájené na kousky, vanilku a trochu nastrouhané kůry z omytého citronu. Přilijeme smetanu s droždím a zpracujeme hladké měkké těsto. Můžeme vzít na pomoc i kuchyňský robot. Povrch poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

3
Hotovo

Pak těsto znovu propracujeme, uválíme válec a nakrájíme na 12 kousků. Kousky rozválíme na "žížaly" o průměru 1 cm, dlouhé cca 25-30 cm. Vytvarujeme z nich tvary symbolizující provaz. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozdvedlaným vejcem a necháme 15-20 minut nakynout. Rozehřejeme troubu na 180 st. C. Těsto ještě jednou potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme dozlatova, cca 15 minut.

4
Hotovo

Mezitím si rozehřejeme máslo s medem a ještě horké těsto touto rozteklou směsí potřeme pomocí mašlovačky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Velikonoční mazanec
další
Špenátová polévka
předchozí
Velikonoční mazanec
další
Špenátová polévka

Přidejte svůj komentář