Ingredience
- 150 g cukr krupice
- 3 ks bílek
- špetka sůl
Na ozdobení
- 200 ml šlehačka
- granátové jablko
- karambola
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Bílky pokojové teploty ušleháme s cukrem a špetičkou soli v menší a vyšší nádobě dotuha. Šleháme opravdu hodně dlouho elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky. Bílková pěna musí být hodně pevná, aby se špičky, které vzniknou po vytažení šlehacích metel z hmoty, neohýbaly a zůstaly hezky trčet nahoru. Bude to trvat aspoň 15 minut. |
2 Hotovo | Plech vyložíme pečícím papírem a předkreslíme si na něj 8 kroužků o průměru cca 7 cm. Pěnu naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou s větším otvorem. Utvoříme si na předkreslená kolečka placičky. Začínáme od středu a ve spirále vyplníme celou předkreslenou plochu. Okraje můžeme udělat trošičku vyvýšené. |
3 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 110 st. C asi hodinu a půl. Placičky spíš sušíme a občas zkontrolujeme, aby nám nezačaly moc růžovět. Upečené necháme zchladnout. |
4 Hotovo | Dobře vychlazenou šlehačku ušleháme dotuha. Navrstvíme jí na polovinu placiček, ozdobíme pár kuličkami granátového jablka a přiklopíme zbylými pusinkami. Také na ně pak navrstvíme šlehačku a dle vlastní fantazie dozdobíme plátkem karamboly a granátovými kuličkami. |
5 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue. |