Ingredience
Korpus
- 85 g mrkev
- 55 g jemné ovesné vločky
- 50 g cukr krupice
- 4 vejce
- 1 lžička olej
- 0,5 lžičky skořice
- špetka muškátový oříšek
- špetka sůl
Náplň
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotta
- 3 lžíce javorový sirup
- 3 lžíce citrónová šťáva
- meruňková marmeláda
Na ozdobení
- 50 g pistácie natural
- 2 lžíce javorový sirup
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mrkev omyjeme, oškrábeme a rozsekáme v sekáčku na cimpr campr. Anebo nastrouháme na jemném struhadle. Vločky také rozdrtíme na hrubost mouky. Odvážíme cukr. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky osolíme a předšleháme do řídké bílé pěny buď v robotu nebo metličkami. Pak po lžících přidáváme cukr a vyšleháme do měkkého sněhu. Měkký je ten, který ohýbá špičky, když metličku otočíme směrem vzhůru. |
2 Hotovo | Žloutky vidličkou rozšleháme, aby se spojily a po částech už jen stěrkou lehounce vmícháme do připraveného sněhu. Pak postupně po lžících zlehounka vmícháme mrkev. A nakonec stejným způsobem vločky smíchané s kořením. Závěrečnou tečku tomu dá pár kapek oleje. Ten taky zlehka zapracujeme. |
3 Hotovo | Připravíme si pečící papír. Trochu ho v dlaních pomuchláme, jinak by se kroutil. Těsto na něj stěrkou rozetřeme po celé ploše na plát silný asi 1 - 1,5 cm. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 10-12 minut do zrůžovění. |
4 Hotovo | Upečený plát vyndáme z trouby a otočíme vrškem na čistý kus pečícího papíru. Velmi opatrně sloupneme papír na kterém se těsto peklo a roládu i s novým papírem stočíme tak, aby sloupnutá strana byla uvnitř rolády. Papír zabrání slepení těsta k sobě. Takto ještě zabalíme do čisté utěrky, aby se roládka nerozbalila. Necháme pár minut odstát. |
5 Hotovo | Marmeládu, kterou použijeme na pomazání korpusu můžeme "říznout" trochou pomerančového likéru anebo pomerančové šťávy (verze pro děti), pokud by byla marmoška moc hustá. Ricottu s mascarpone, javorovým sirupem a citrónovou šťávou umixujeme dohladka. |
6 Hotovo | Korpus rozrolujeme a po té "horší" straně potřeme slabou vrstvou marmelády. Na ní naneseme větší půlku krému a rozetřeme téměř po celé ploše. Vynecháme jen necelý centimetr kolem. Pak roládu opatrně pevně zarolujeme a zbytek krému rozetřeme navrch. |
7 Hotovo | Pistácie posekáme a na suché pánvi opražíme. Zakápneme javorovým sirupem, promícháme a ihned použijeme na ozdobení. Pokud bychom je nechali byť jen chvíli stát, ztvrdly by. |