Ingredience
- 200 g mrkev
- 150 g špaldová mouka hladká
- 80 g třtinový cukr
- 60 ml slunečnicový olej
- 60 g bílý jogurt
- 60 g vlašské ořechy
- 8 g prášek do pečiva
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce citrónová šťáva
- z 0.5 citrónu citrónová kůra
- vanilka
- sůl
Krém
- 100 g mascarpone
- 100 g měkký tvaroh
- 100 ml šlehačka 33%
- 40 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička želatina sypká
Na ozdobení
- půlky + posekané vlašské ořechy
- javorový sirup
- máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme krém. Klidně můžeme i den předem. Želatinu zakápneme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Pak mírně zahřejeme, až se zcela rozpustí a začne tak tak perlit - nesmí se vařit! Šlehačku s mascarpone, tvarohem, cukrem a citrónovou šťávou dáme do vyšší nádoby a elektrickým šlehačem vyšleháme na krém. Krém ochutnáme a dle vlastní chuti případně ještě doladíme. Dvě lžíce krému přidáme k zahřáté želatině a důkladně promísíme. Pak tuto směs přidáme k základnímu krému a ještě chvilku šleháme. Zakryjeme fresh fólií a necháme zatuhnout v lednici. |
2 Hotovo | Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Nastrouháme mrkev - polovinu najemno a polovinu nahrubo. V mixéru vyšleháme vejce s cukrem a vanilkou do jemné nadýchané emulze. Přimícháme olej, citrónovou šťávu a pak i mrkev. Pokud jste dosud využili služeb kuchyňského robotu, v této chvíli si vezměte už jen stěrku. Mouku smísíme s práškem do pečiva, skořicí a solí. Ořechy posekáme v sekáčku ne příliš najemno. Nasypeme spolu se sypkou směsí do směsi tekuté a stěrkou promísíme. |
3 Hotovo | Muffinové formy naplníme směsí cca 1 cm pod okraj. Pokud použijeme kovové nebo keramické formičky, vymažeme je máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo vyložíme papírovým košíčkem. Silikonové formičky není třeba vymazávat. Pečeme zhruba 20 minut při 160 st. C bez horkovzduchu. Necháme úplně vychladnout. |
4 Hotovo | Zatuhlý krém před použitím opět krátce prošleháme šlehačem, naplníme do cukrářského sáčku se zdobičkou a cupcaky ozdobíme. |
5 Hotovo | Oddělíme si 15 půlek vlašských ořechů a zbytek posekáme. Drtí posypeme cupcaky a půlky nasucho opražíme na nepřilnavé pánvi. Pak zakápneme javorovým sirupem a když se ořechy sirupem obalí, položíme na každý moučník jeden. Dozdobíme lístkem máty. |