Ingredience
- 200 g mrkev
- 100 ml slunečnicový olej
- 100 g třtinový cukr
- 100 g hladká mouka
- 70 g vlašské ořechy
- 50 g celozrnná pšeničná mouka
- 5 g prášek do pečiva
- 3 vejce
- vanilka
- 1 lžíce skořice
- 2 lžíce citrónová šťáva
- muškátový oříšek
- špetka sůl
Krém
- 250 g mascarpone
- 70 g zakysaná smetana
- 70 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
Na ozdobu
- ovoce
- vlašské ořechy
- máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Nastrouháme mrkev - polovinu najemno a polovinu nahrubo. V mixéru vyšleháme vejce s cukrem a vanilkou do jemné emulze. Přimícháme olej, citrónovou šťávu a pak i mrkev. Pokud jste dosud využili služeb kuchyňského robotu, v této chvíli si vezměte už jen stěrku. Mouku smísíme s práškem do pečiva, skořicí, solí a špetkou muškátového oříšku. Ořechy posekáme v sekáčku ne příliš najemno. Nasypeme spolu se sypkou směsí do směsi tekuté a stěrkou promísíme. |
2 Hotovo | Muffinové formy naplníme směsí cca 1 cm pod okraj. Pokud používáte kovovou formu, vymažte ji máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo vyložíme papírovým košíčkem. Pokud máte silikonové formičky, není třeba vymazávat. Pečeme zhruba 20 minut. |
3 Hotovo | PolevaMascarpone, zakysanou smetanu, moučkový cukr a citrónovou šťávu krátce prošleháme v hladký krém. Vychladlé muffiny ozdobíme krémem, ovocem a posekanými ořechy. |
4 Hotovo |