Ingredience
Korpus - průměr 25 cm
- 500 g mrkev
- 300 ml olej
- 150 g kešu
- 140 g strouhaný kokos
- 100 g hladká mouka
- 100 g špaldová mouka
- 10 ks hřebíček
- 5 ks vejce
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1 lžička jedlá soda
- 1/2 lžičky sůl
- muškátový oříšek
- z 1 ks citrónová šťáva
- z 1 ks kůra z bio citrónu
Krém
- 500 g měkký tvarohne ve vaničce
- 60 g moučkový cukr
- 1 ks mascarpone
- 1 ks šlehačka
- vanilkaprášek, dřeň, aroma...
- 80 g na posypání kešu
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nastrouháme mrkvičku napůl najemno a napůl nahrubo. Citrón omyjeme kartáčkem a ostrouháme z něj kůru. Šťávu vymačkáme. V misce smícháme pomleté oříšky, kokos, mouku, sůl, skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a roztlučený (a přesátý) hřebíček, prášek do pečiva a sodu. Odměříme si olej. Do jiné misky vyklepneme vejce, přisypeme cukr a vyšleháme do nadýchané pěny (ideálně v kuchyňském robotu). Do pěny vmícháme citrónovou šťávu a citrónovou kůru. |
2 Hotovo | Mísu sundáme z robotu a už jen stěrkou lehce vmícháme nastřídačku suchou směs (mouka, oříšky….) a olej. Dortovou formu naspodu vyložíme pečícím papírem, který upevníme postranní obručí. Obruč před připevněním vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. |
3 Hotovo | Těsto vlijeme do připravené formy a od středu natáhneme k okrajům. Těsto během pečení nabývá uprostřed, tak abychom tam neměli velkou bouli. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 45 minut. Potom troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít. Je-li dort hotový, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Jestli se na ní nenalepí žádné těsto, máme hotovo. Dort necháme zcela vystydnout, případně připravíme korpus den předem. |
4 Hotovo | Připravíme si náplň: |
5 Hotovo | Dort v polovině rozpůlíme a natřeme polovinou krému. Opět přiklopíme a zbytek krému ledabyle rozetřeme po povrchu dortu. |
6 Hotovo | Kešu oříšky posekáme a nasucho opražíme na pánvi. Když zchladnou, posypeme jimi dort. |