Ingredience
Korpus
- 250 g mrkev
- 180 ml olej
- 150 g polohrubá mouka
- 100 g špaldová mouka celozrnná
- 100 g třtinový cukr
- 60 g bílý řecký jogurt
- 30 g pekanové ořechy
- 3 ks vejce
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička jedlá soda
- 0,5 lžičky sůl
- 0,25 lžičky muškátový oříšek
- prášek, dřeň, extrakt... vanilka
Náplň
- 1 ks ricotta
- 1 ks zakysaná smetana
- 1 ks čerstvý sýr typu žervé
- 3 lžíce moučkový cukr
- z 0,5 ks limetová šťáva
A navíc
- 70 g pekanové ořechy
- 2 lžíce javorový sirup
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno. V misce důkladně vyšleháme cukr s olejem, vanilkou a jogurtem. Do vzniklé emulze přidáváme po jednom vejce a stále šleháme. |
2 Hotovo | Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience a přimísíme je do tekuté části. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev a posekané ořechy. |
3 Hotovo | Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo dno vyložíme pečícím papírem a obručí jej upevníme. Těsto vylijeme do formy a od středu ke stranám roztáhneme stěrkou. Těsto uprostřed hodně nabývá, takže tam vytvoříme jakousi prohlubeň. |
4 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 30-35 minut. Je-li dort hotový, zjistíme zapíchnutím špejle. Špejle musí být po vytáhnutí suchá. |
5 Hotovo | Když dort vystydne, podélně jej v polovině rozkrojíme. Připravíme si náplň. Ricottu, sýr, zakysanou smetanu a cukr vyšleháme metličkou a dochutíme ĺimetovou šťávou. Část krému naneseme dovnitř a horní část přiklopíme. Zbytek krému ležérně rozetřeme po povrchu dortu. |
6 Hotovo | Pekany nasekáme na kousky a nasucho opražíme na pánvi. Po chvilce je zakápneme javorovým sirupem a promícháme. Necháme zchladnout a dort jimi posypeme. |
7 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |