Ingredience
- 180 g mrkev
- 100 g jablko
- 150 ml olej
- 80 g třtinový cukr
- 60 ml podmáslí
- špetka sůl
- 2 vejce
- vanilka
- 1 lžíce jedlá soda
- 2 lžičky skořice
- špetka muškátový oříšek
- 1 lžička prášek do pečiva
- 125 g polohrubá mouka
- 125 g špaldová mouka
- z 0,5 ks citrónová kůra
Krém
- 250 g čerstvý sýr typu Philadelphia
- 250 g ricotta
- 20 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
A ještě
- 80 g marmeláda z hroznového vína
- 60 g vlašské ořechy
- 2 lžíce javorový sirup
Postup přípravy
Na promazání dortu jsem použila marmeládu z hroznového vína
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si připravíme dortovou formu. Boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a na dno uchytíme pečící papír. A taky vyhřejeme troubu na 170 st. C při horkovzduchu, jinak na 180 st. C. |
2 Hotovo | Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Stejně tak jablíčko. Nebo obojí posekáme v elekrickém sekáčku. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience a ve druhé všechny tekuté, včetně mrkve a jablka. Potom obě směsi smícháme dohromady. Pouze stěrkou a jen nezbytně nutnou dobu, jinak bude korpus moc "těžký". Vzniklé těsto přelijeme do připravené formy a od prostředka nahrneme ke kraji. |
3 Hotovo | Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova, cca 30 minut. Potom zapíchnutím špejle doprostřed dortu zjistíme, jestli už je upečený. Pokud na špejli neulpí těsto, je hotovo. Dort necháme zcela vychladnout. Poté v polovině podélně prokrojíme a spodní část natřeme marmeládou. |
4 Hotovo | Sýr s ricottou, cukrem a citrónovou šťávou vymícháme v hladký krém a čtvrtinou krému pomažeme spodní díl, který jsme natřeli marmeládou. Přiklopíme vrchní částí. Zbytek krému rozetřeme po celé ploše dortu. |
5 Hotovo | Vylouskáme vlašské ořechy, nahrubo je pokrájíme a nasucho opečeme na pánvi. Když začnou vonět, zakápneme je javorovým sirupem, promícháme a stáhneme z plotny. Ještě teplými ozdobíme povrch dortu. |