0 0
Mrkvový dortík s ovesnými vločkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
170 g mrkev
150 g kyselé jablko
100 g jemné ovesné vločky
100 g třtinový cukr
85 g olej
70 g špaldová mouka
30 g vlašské ořechy
4 lžíce citrónová šťáva
2 vejce
1 lžíce prášek do pečiva zarovnaná
1 lžička skořice
vanilka
špetka sůl
A ještě
250 ml šlehačka 40%
250 g mascarpone
100 g čerstvý sýr typ Philadelphia
40 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
meruňková marmeláda

Mrkvový dortík s ovesnými vločkami

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

První recept na "carrot cake" vyšel v roce 1827 v Anglii
ve francouzské kuchařce,
jejímž autorem byl
Antoine Beauvilliers.

  • 55 min
  • Porcí: 8
  • Snadné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Malá dortová forma o průměru 17 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mrkev a jablíčka omyjeme, oloupeme a odstraníme jadérka z jablek. Mrkev nastrouháme najemno a jablka nahrubo (pokud by bylo jablíčko hodně šťavnaté, trochu šťávy vymačkáme). Dáme do mísy. Přikápneme citrónovou šťávu, olej, zasypeme cukrem, kořením, přidáme vanilku a vklepneme vajíčka. Promícháme. Vločky trochu podrtíme v sekáčku, smícháme s moukou, práškem do pečiva, posekanými ořechy a špetkou soli. Přisypeme do misky a stěrkou jen rychle promísíme.

2
Hotovo

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky nevymazáváme. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme cca 50 minut. Po této době vyzkoušíme doprostřed korpusu zapíchnout špejli. Pokud na ní po vytažení nebude nalepené těsto, je upečeno. Dortík vytáhneme z trouby a necháme chvíli vydýchat. Pak odstraníme obruč a necháme zchladnout.

3
Hotovo

Vychladlý dort podélně 2x rozkrojíme a uprostřed natřeme poctivou vrstvou výrazné marmelády. Na marmeládu ještě natřeme krém vyšlehaný ze šlehačky, mascarpone, sýru, citrónové šťávy a moučkového cukru. Dortík zase spojíme dohromady a zbytkem krému jej pomažeme shora i kolem dokola. Navrch ozdobíme dle přání.

4
Hotovo

Můžeme ozdobit třeba mrkvovou slámou, pocukrovanou vanilkovým cukrem a usmaženou v oleji a karamelizovanými ořechy. Vše musí být vychladlé, když pokládáme na dort.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Rychlé koláčky
další
Kung pao z kuřecího masa
předchozí
Rychlé koláčky
další
Kung pao z kuřecího masa

Přidejte svůj komentář