Ingredience
- 170 g mrkev
- 150 g kyselé jablko
- 100 g jemné ovesné vločky
- 100 g třtinový cukr
- 85 g olej
- 70 g špaldová mouka
- 30 g vlašské ořechy
- 4 lžíce citrónová šťáva
- 2 vejce
- 1 lžíce prášek do pečivazarovnaná
- 1 lžička skořice
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 250 ml šlehačka 40%
- 250 g mascarpone
- 100 g čerstvý sýr typ Philadelphia
- 40 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
- meruňková marmeláda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mrkev a jablíčka omyjeme, oloupeme a odstraníme jadérka z jablek. Mrkev nastrouháme najemno a jablka nahrubo (pokud by bylo jablíčko hodně šťavnaté, trochu šťávy vymačkáme). Dáme do mísy. Přikápneme citrónovou šťávu, olej, zasypeme cukrem, kořením, přidáme vanilku a vklepneme vajíčka. Promícháme. Vločky trochu podrtíme v sekáčku, smícháme s moukou, práškem do pečiva, posekanými ořechy a špetkou soli. Přisypeme do misky a stěrkou jen rychle promísíme. |
2 Hotovo | Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky nevymazáváme. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme cca 50 minut. Po této době vyzkoušíme doprostřed korpusu zapíchnout špejli. Pokud na ní po vytažení nebude nalepené těsto, je upečeno. Dortík vytáhneme z trouby a necháme chvíli vydýchat. Pak odstraníme obruč a necháme zchladnout. |
3 Hotovo | Vychladlý dort podélně 2x rozkrojíme a uprostřed natřeme poctivou vrstvou výrazné marmelády. Na marmeládu ještě natřeme krém vyšlehaný ze šlehačky, mascarpone, sýru, citrónové šťávy a moučkového cukru. Dortík zase spojíme dohromady a zbytkem krému jej pomažeme shora i kolem dokola. Navrch ozdobíme dle přání. |
4 Hotovo | Můžeme ozdobit třeba mrkvovou slámou, pocukrovanou vanilkovým cukrem a usmaženou v oleji a karamelizovanými ořechy. Vše musí být vychladlé, když pokládáme na dort. |