Ingredience
- 700 g rajčatové pyré
- 300 g mleté hovězí maso
- 6 brambory
- 3 rajčata
- 2 lilek
- 2 stroužky česnek
- 1 dl červené víno
- 1 cibule
- 1 lžička oregano
- 1/2 lžičky skořice
- olej
- sůl
A ještě
- 40 g máslo
- 30 g sýr parmazánového typu
- 6 lžic pohanková mouka
- cca 3 dl mléko
- 1 dl šlehačka
- sůl
- špetka muškátový oříšek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Lilek nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, potřeme olejem, osolíme a opečeme v troubě dorůžova. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli s česnekem rozsekáme nadrobno a orestujeme na oleji ve velké pánvi. Přidáme maso a opečeme jej, až se zatáhne. Stále mícháme a oddělujeme kousky od sebe. Osolíme, opepříme, okořeníme oreganem a skořicí, přihodíme rajčata a zalijeme vínem. Rychle vydusíme a přilijeme rajčatové pyré. Přiklopíme pokličkou a půl hodiny dusíme. |
2 Hotovo | V kastrolku rozehřejeme máslo a zahustíme moukou. Připravíme zlatavou jíšku. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a za stálého šlehání metličkou přiléváme studené mléko a šlehačku. Za občasného míchání připravíme polohustý bešamel. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, cca 3 mm silné. Sýr nastrouháme najemno. |
3 Hotovo | Zapékací misku vymažeme olejem, po dně rozprostřeme vrstvu brambor, na ně navrstvíme část masové směsi, na ní plátky lilku a bešamel. Poté vrstvy opakujeme a končíme ideálně bešamelem. Přikryjeme alobalem, upevníme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme 40 minut. Potom alobal odstraníme, posypeme sýrem a ještě 15 minut zapečeme. |