0 0
Musaka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
700 g rajčatové pyré
300 g mleté hovězí maso
6 brambory
3 rajčata
2 lilek
2 stroužky česnek
1 dl červené víno
1 cibule
1 lžička oregano
1/2 lžičky skořice
olej
sůl
A ještě
40 g máslo
30 g sýr parmazánového typu
6 lžic pohanková mouka
cca 3 dl mléko
1 dl šlehačka
sůl
špetka muškátový oříšek

Musaka

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Masožrout

Musaka je výborné balkánské jídlo. Její příprava sice zabere trochu času a ušpiní nějaké to nádobí, ale výsledek rozhodně stojí za tu námahu.

  • 95 min
  • Porcí: 6
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Lilek nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, potřeme olejem, osolíme a opečeme v troubě dorůžova. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli s česnekem rozsekáme nadrobno a orestujeme na oleji ve velké pánvi. Přidáme maso a opečeme jej, až se zatáhne. Stále mícháme a oddělujeme kousky od sebe. Osolíme, opepříme, okořeníme oreganem a skořicí, přihodíme rajčata a zalijeme vínem. Rychle vydusíme a přilijeme rajčatové pyré. Přiklopíme pokličkou a půl hodiny dusíme.

2
Hotovo

V kastrolku rozehřejeme máslo a zahustíme moukou. Připravíme zlatavou jíšku. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a za stálého šlehání metličkou přiléváme studené mléko a šlehačku. Za občasného míchání připravíme polohustý bešamel. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, cca 3 mm silné. Sýr nastrouháme najemno.

3
Hotovo

Zapékací misku vymažeme olejem, po dně rozprostřeme vrstvu brambor, na ně navrstvíme část masové směsi, na ní plátky lilku a bešamel. Poté vrstvy opakujeme a končíme ideálně bešamelem. Přikryjeme alobalem, upevníme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme 40 minut. Potom alobal odstraníme, posypeme sýrem a ještě 15 minut zapečeme.

Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky Revue.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Mrkvové karbanátky
další
Linguine s hříbkovou omáčkou
předchozí
Mrkvové karbanátky
další
Linguine s hříbkovou omáčkou

Přidejte svůj komentář