Ingredience
- 300 g žampióny
- 250 g osolený zeleninový vývarnebo 1 zeleninový bio bujón svařený s vodou
- 100 ml šlehačka
- 100 g brokolice
- 100 g uzený tempeh
- 70 g máslo
- 40 g mandle
- 30 g sýr parmazánového typu
- 30 g hrubá mouka
- 10 cm pórek
- 4 vejce
- 3 houska
- 1 miska kopřiva
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- sůl
Na vymazání
- máslo
- hrubá mouka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Housky nakrájíme na kostičky, rozprostřeme po pečícím plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 100st. C, aby trochu okoraly. Mezitím očistíme žampióny a nakrájíme je na kousky. Na kousky nakrájíme i pórek. Brokolici rozebereme na malé růžičky a nasypeme je do čtvrtlitru osoleného zeleninového vývaru. Povaříme 4 minuty. Kopřivu několikrát propláchneme čistou vodou, necháme okapat a osušíme v utěrce. Nahrubo jí posekáme nožem. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Polovinu másla rozehřejeme. Mandle nahrubo posekáme. Tempeh nakrájíme na kostičky. |
2 Hotovo | Do velké pánve dáme zbytek másla a orestujeme na něm žampióny. Po chvilce přidáme kopřivy a tempeh. Jemně osolíme, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Přisypeme pórek, mandle a brokolici. Vše promísíme a ještě chvíli zahříváme. |
3 Hotovo | Zcezený vývar, ve kterém jsme vařili brokolici necháme chviličku zchladnout. Pak k němu přilijeme rozpuštěné máslo, šlehačku a 4 žloutky. Metličkou prošleháme. Houstičky přendáme do mísy a nalijeme na vaječnou směs. Zasypeme moukou, promícháme a směs smísíme také s připravenými žampióny a nastrouhaným sýrem. |
4 Hotovo | Bílky nalijeme do vyšší nádoby, přidáme špetičku soli a vyšleháme sníh. Stěrkou jej lehce vmícháme do připravené nádivky. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vše do ní rozvrstvíme. Povrch uhladíme a pekáček vložíme do trouby rozpálené na 170 st. C. Pečeme dozlatova, cca 30 minut. |