Ingredience
- 360 ml podmáslí
- 210 g hladká mouka
- 3,5 lžíce cukr krupice
- ze 3 vajec bílek
- 2 ks vejce
- 2 lžíce slunečnicový olej
- 2 lžíce máslo
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 lžička vanilkový extrakt
- sůl
- + nna vymazání pánve máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdříve smícháme v míse suché suroviny se špetkou soli. |
2 Hotovo | Tajemství nadýchaných lívanců je dvojí: Za prvé, zajistěte, aby byly mokré suroviny pokojové teploty (to platí i pro rozpuštěné máslo). Do druhé mísy nebo odměrky si odměříme podmáslí, do kterého přimícháme postupně 2 celá vejce, vanilkový extrakt, rozpuštěné vychladnuté máslo, slunečnicový olej a pěkně vše promícháme. Následně tuto dávku vlijeme doprostřed mísy se suchými surovinami a opravdu jemnými pohyby vše spojíme. Nesmíme vzniklou hmotu přepracovat, jinak lepek nebude fungovat tak, jak má. Za druhé, připravíme sníh ze 3 bílků. Ten opět jemně, jako obláček, vmícháme do hmoty. Proč jemně? Protože čím jemněji vmícháme sníh do těsta, tím více vzduchu si zachová. |
3 Hotovo | Vzor na lívancích dosáhneme podle toho, jak budeme přistupovat k máslu, kterým potřeme pánev. Pro krásný vzor doporučuji horkou pánev potřít a následně zminimalizovat tuk kuchyňskou papírovou utěrkou na opravdu malé kapičky po celém povrchu pánve. Zkuste si to, není to věda ;) |