Ingredience
- 450 g jablkaoloupaných a zbavených jadérek
- 50 g rozinky
- 95 g mandle
- 50 g třtinový cukr
- 40 g máslo
- 40 g slunečnicová semínka
- 3 vejce
- z 0,5 citrónová šťáva
- skořice
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- na vymazání formy máslo
- na vysypání formy třtinový cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | 450 g oloupaných jablíček nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo, vsypeme tam jablka, přidáme rozinky, citrónovou šťávu a semínka a rozdusíme doměkka (cca 10 minut, doba záleží na typu jablek). Poté necháme zcela zchladnout. |
2 Hotovo | Mandle rozsekáme v elektrickém sekáčku na konzistenci hrubé mouky (nebo jinak nadrtíme). |
3 Hotovo | V robotu vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny a pak vmícháme skořici s vanilkou. Přidáme zchladlá jablka a už jen stěrkou promícháme. Z bílků a špetičky soli ušleháme tuhý, avšak vláčný sníh. Do žloutkové směsi postupně lehce zapracujeme vwětší část mandlí a také sníh. Ten zapracováváme obzvlášť zlehka, převalováním. Nakonec zasypeme zbytkem mandlí a také lehounce promísíme. |
4 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem. Anebo zvolíme dietnější variantu, použijeme otevírací formu. Na dno upevníme pečící papír, z pečícího papíru si nastříháme pásky asi 7 cm. Boky formy vymažeme máslem a papírové pásky na ně přilepíme. Přelijeme do ní těsto a uhladíme stěrkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a hned teplotu snížíme na 150 st.. Pečeme dozlatava (přibližně 35-40 minut). |