Ingredience
- 60 g mandle
- 50 g cukr krupice
- 30 g vlašské ořechynebo pekanové
- 3 jablka
- 3 vejce
- 3 lžičky citrónová šťáva
- 2 lžičky vanilkový pudinkprášek
- skořice
- vanilka
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jablíčka oloupeme, odstraníme jadérka, jedno nastrouháme na jemném a dvě na hrubém struhadle. Zaprášíme pudinkovým práškem, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. |
2 Hotovo | Bílky oddělíme od žloutků. Mandle nadrtíme v sekáčku nebo umeleme na strojku, promícháme se skořicí a vanilkou. Bílky maličko osolíme a rozšleháme do bílé pěny. Pak zvýšíme obrátky na maximum a pomalinku přisypáváme cukr. Ušleháme polotuhý sníh. Poznáme ho tak, že když vytáhneme metly, špičky sněhu se velmi pomalu ohýbají dolů. |
3 Hotovo | Pak už jen stěrkou zlehka vmícháme žloutky, hezky jeden po druhém a pak po částech rozsekané mandle. |
4 Hotovo | Troubu rozpálíme na 180 st. C. Plech vyložíme pečícím papírem a trošičku jej potřeme olejem. Jablíčka rozvrstvíme na placku o rozměrem cca 30x30 cm. Ořechy posekáme ostrým nožem na kousky a nasypeme na jablíčka. Přes ně po celé ploše rozetřeme piškotové těsto tak, aby kousíček přesahovalo. Vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut dozlatova. |
5 Hotovo | Hotový piškot vytáhneme, překryjeme čistým pečícím papírem a opatrně obrátíme. Papír z jablíček stáhneme a pomocí čistého papíru, který je nyní pod těstem roládu srolujeme. Necháme v papíře zchladnout. |