Ingredience
Korpus
- 280 g hladká mouka
- 140 g máslo
- 40 g moučkový cukr
- 2 ks žloutek
- 2 lžíce silná káva
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- špetička sůl
A ještě
- rybízová marmeláda
Ořechová vrstva
- 140 g vlašské ořechy
- 100 g cukr krupice
- 2 ks bílek
- 2 lžíce silná káva
- 1 lžíce citrónová šťáva
- špetička sůl
Čokoládová poleva
- hořká čokoláda
- 1 lžička máslonebo kokosový tuk, kakaové máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Uvaříme silnou přefiltrovanou kávu nebo espresso. Necháme změknout máslo a následně smícháme se solí, vanilkou, moukou, cukrem, kávou a žloutky. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme odpočinout v mikroténovém sáčku aspoň hodinku v lednici. |
2 Hotovo | Přimlouvám se za to, abyste si na tento recept pořídili pečící papír, teda pokud jej ještě nemáte. Kus velikosti plechu si odstřihneme, položíme na něj těsto a válečkem rozválíme na co možná nejpravidelnější obdélník o rozměrech cca 32 x 26 cm. Případně strany nožem zarovnáme a odkrojené části nastavíme tam, kde je potřeba. Propícháme na několika místech vidličkou a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 10 minut. |
3 Hotovo | V mezičase si připravíme polevu. Bílky zpěníme šlehačem, přidáme cukr a špetičku soli a ušleháme dohusta, až se začnou bílky vrásnit. Potom po kapkách přidáme silnou kávu a citrónovou šťávu. |
4 Hotovo | Ještě horký korpus vydatně potřeme rybízovou marmeládou. Neměla by být přímo z lednice. Na marmeládu naneseme připravenou bílkovo-ořechovou polevu a stěrkou uhladíme. Dopečeme v troubě do zrůžovění, cca 8 minut. |
5 Hotovo | Koláč necháme trochu zchladnout a nakrájíme krájecím kolečkem na řezy. Čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni a řezy pokropíme. |