Ingredience
Korpus
- 50 g vlašské ořechy
- 40 g třtinový moučkový cukr
- 4 ks vejce
- špetka sůl
Náplň
- 200 g zakysaná smetana
- borůvkový džem
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve skleničce rozkvedláme vidličkou. Ořechy rozsekáme v sekáčku nebo umeleme. Bílky vyklepneme do větší vyšší nádoby, osolíme a ušleháme téměř dotuha. Pak postupně zašleháme cukr a šleháme do té doby, než se začnou za metlami dělat mělké vlnky. Pak už vezmeme do ruky jen stěrku a zlehounka postupně vmícháme na čtyřikrát žloutky střídavě s pomletými ořechy. |
2 Hotovo | Plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj opatrně rozvoměrně rozetřeme po celé ploše. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C a pečeme 8-10 minut - dorůžova. Upečenou placku necháme 2 minutky ležet na plechu. Potom opatrně stáhneme na kuchyňskou linku a obrátíme papírem nahoru. Velmi jemně strhneme pečící papír. Těsto nasucho stočíme do rolády a necháme asi 10 minut zchladnout. |
3 Hotovo | Roztáhneme opět na linku, pomažeme borůvkovým džemem a potřeme zakysanou smetanou. Stočíme zpět do rolády, zabalíme do fresh fólie a necháme aspoň hodinu zatuhnout v lednici. |