Ingredience
- 100 g vlašské ořechy
- 100 g jemné vločky
- 80 g datlová pastanebo datle
- 50 g rozinky
- 50 g brusinky
- 2 lžíce portské vínonebo rum
- 2 lžíce citrónová šťáva
- špetička sůl
Náplň
- 100 ml portské vínonebo rum
- 50 g kešu natural
- 3 lžíce javorový sirup
A ještě
- 30 g jemné ovesné vločky
- cca 25 ks sušené meruňky nesířenénebo dětské piškoty
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V elektrickém sekáčku rozdrtíme vločky a ořechy na konzistenci hrubé mouky a přesypeme do misky. V sekáčku rozemeleme datle, špetku soli, rozinky a brusinky s citrónovou šťávou a portským vínem. V misce smícháme se suchou složkou a zpracujeme v těsto. Uložíme do mikroténového sáčku a necháme odpočinout v lednici. |
2 Hotovo | Kešu oříšky necháme aspoň 2 hodiny máčet v portském víně. Poté víno slijeme, přidáme javorový sirup a rozmixujeme v sekáčku na krém. |
3 Hotovo | V sekáčku rozemeleme na mouku i ovesné vločky. Ty použijeme na vysypávání formičky na tvoření hnízd. Z těsta odlupujeme kousky, uválíme na váleček a natlačíme do vysypané formičky. Palcem namočeným ve vločkách vtlačíme do těsta důlek a hnízdo vyklepneme. Naplníme krémem a zavíčkujeme sušenou meruňkou. |