Ingredience
- 2700 g směs ovocešvestky, broskve, špendlíky
- 500 g cukr krupice
- 100 ml rum
- 1 plná lžíce skořice
- 1 plná lžíce perníkové koření
- 1 plná lžíce kyselina citrónová
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ovoce vypeckujeme a nasypeme do velkého kastrolu (pokud jde o mražené ovoce, nepřiléváme žádnou vodu, pokud jde o čerstvé, podlijeme trošičkou vody). Přidáme cukr, promícháme, přikryjeme pokličkou a mírným varem vaříme přibližně půl hodiny. Vaříme-li na plynu, podložíme rozptylovačem plamene. Přidáme koření a vaříme dalších cca 30 minut. Když směs začíná houstnout, přidáme kyselinu citrónovou. Pořádně promícháme a po 5 minutách přilijeme rum. Pokud je ovoce ještě moc velké, pomačkáme je šťouchadlem na brambory. |
2 Hotovo | Necháme na nejmenším plameni a ještě horké plníme do horkých vyvařených sklenic. Okraje sklenic otřeme čistou utěrkou a zavíčkujeme. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zatáhnout. Po pár minutách otočíme. |