Ingredience
Bešamel
- 50 g máslo
- 40 g hladká mouka
- 30 g třtinový cukr
- 4 dl mléko
- 1 lžíce rum
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- špetka sůl
Tvarohová náplň
- 500 g měkký tvaroh
- 60 g třtinový cukr
- 1 ks vejce
- cca 1 dl mléko
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- špetka sůl
Jablečná náplň
- 4 ks jablka
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- cca 1 dl voda
- ź 1/2 citrónová šťáva
- špetka sůl
Jahodový přeliv
- 200 g jahody
- 2 lžíce agávový sirup
A ještě
- 3 ks banán
- lasagne
- jahody
- borůvky
- na formu máslo a kokos
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si uvaříme bešamel. V menším kastrolku rozehřejeme máslo a přisypeme hladkou mouku. Umícháme světlou jíšku. Přilijeme studené mléko a metličkou rozšleháme. Vaříme do zahoustnutí a dost často promícháme. Osladíme, trošičku osolíme, ovoníme vanilkou a úplně nakonec přikápenem rum. Za občasného míchání pak necháme lehce zchladnout. |
2 Hotovo | Pak si nachystáme jablečnou náplň. Jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zakáneme půl deckou vody, trošku osolíme a podusíme. Škrob smícháme s druhou půl deckou a přidáme k jablkům. Povaříme do zhoustnutí. Zakápneme citrónovou šťávou a necháme taky chvilku zchladnout. |
3 Hotovo | Do třetice připravíme tvarohovou náplň. V misce smícháme tvaroh se žloutkem, cukrem, solí a vanilkou. Naředíme mlékem, aby se hmota dobře roztírala. Z bílku ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do tvarohové hmoty. |
4 Hotovo | Zapékací misku (26 x 18 cm) vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Na dno rozetřeme trošku bešamelu. Bešamel poklademe plátky lasagní (vybereme takové, které se nemusí předem vařit). Plátky potřeme tvarohovou hmotou, na ní navrstvíme směs jablečnou a opět pokapeme bešamelem. |
5 Hotovo | Rozvrstvíme další plátky lasagní, na ně opět tvaroh, na tvaroh poklademe pokrájené banány, na ně bešamel a opět lasagne. Potřeme tvarohovou směsí, polijeme zbytkem bešamelu a přikryjeme alobalem. |
6 Hotovo | Zapečeme v troubě předehřáté na 170 st. C 25 minut. Pak alobal odstraníme a dopečeme ještě asi 15 - 20 minut. |
7 Hotovo | Mezitím si rozmixujeme omyté jahody s agávovým sirupem a omyjeme si ovoce na zdobení. |
8 Hotovo | Když udržíte chutě na uzdě, je výhodné nechat lasagne zchladnout, aby se líp porcovaly. Na talířích polijeme jahodovou omáčkou a ozdobíme ovocem. |