Ingredience
- 200 ml mléko
- 70 g hladká mouka
- 2 vejce
- 1 pořádná lžíce máslorozehřejte třeba v mikrovlnce, ale nepřepálit, rozkvedlat vidličkou, jinak se nespojí s těstem
- 1 lžíce cukr
- špetka sůl
- olejna palačinkovači nepoužíváme žádny olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do mléka rozkvedláme vejce, osolíme, ocukrujeme, zasypeme moukou a přilijeme i rozpuštěné máslo. Vyšleháme v hladké těsto, nejlépe ručním mixérem a necháme 20 minut odstát. Na palačinkové pánvi smažíme na troše oleje z obou stran tenké palačinky. Ideální je ovšem palačinkovač, palačinky z něj jsou jedna báseň. |
2 Hotovo | Namazat a ozdobit můžeme dle libosti. Někdo preferuje Nutelu (doporučuji trochu zahřát, aby byla tekutá), jiný marmeládu, někdo zakysanou smetanu nebo tvaroh s ovocem, někdo zmrzlinu a já mám nejraději skořici s javorovým sirupem. |
3 Hotovo | Preferujete slanou variantu? Dokud je palačinka na pánvi, přidejte nastrouhaný sýr a natrhanou šunku. Svéraznou chuť přidá petrželka. |
4 komentářů Schovat komentáře
Děkuji za recept – byli výýborné. A stejně tak chválím vzhled webu.
Moc děkujeme 🙂
Asi nejhorší palačinky co jsem kdy měla. Strašně se trhaly (to se mi ještě nestalo) a chuť taky hrozná.
Dobrý večer, Míšo, mrzí mě, že se Vám palačinky nepovedly a ani nechutnaly. Tento recept je v naší (a nejen naší) rodině víc než stokrát odzkoušený a palačinky se nám nikdy nepotrhaly. Dokonce jsme z nich opakovaně vytvářeli palačinkový dort. Osobně si do těsta přidávám ještě trošku vanilky a palačinky mi nejvíc chutnají nasucho anebo s pomerančovým karamelem. Netuším, kde se stala chyba. Napadá mě jen, jestli jste těsto nechala chvíli odstát…? Miriam