Ingredience
Palačinky
- 400 g mléko
- 140 g hladká mouka
- 30 g máslo
- 3 vejce
- 1 lžička cukr
- špetka sůl
Pomerančový karamel
- 300 ml pomerančová šťáva
- 80 g cukr
- 60 g máslo
- 50 ml pomerančový likérnapř. Cointreau
- z 1 ks pomerančová kůra
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do mléka rozkvedláme vejce, osolíme, ocukrujeme, zasypeme moukou a přilijeme i rozpuštěné máslo. Vyšleháme v hladké těsto, nejlépe ručním mixérem a necháme 20 minut odstát. Na nepřilnavé nízké vymaštěné pánvi smažíme z obou stran tenké palačinky. |
2 Hotovo | Do kastrolu nasypeme cukr, pokropíme jej trochou vody a zahříváme. Nemícháme. Když se cukr rozpustí a začne zlátnout, přihodíme máslo, nastrouhanou kůru z vydrbaného pomeranče a přilijeme pomerančovou šťávu. Promícháme a pozvolna vaříme do zahoustnutí. Potom přilijeme pomerančový likér a necháme ještě minutku probublat. |
3 Hotovo | Palačinky přehneme na půlky a ještě na čtvrtiny a v pomerančovém karamelu je důkladně smočíme. Potom je tam naskládáme jednu vedle druhé a necháme pár minut stát. Podáváme přelité pomerančovým karamelem. |