Ingredience
- 600 ks pampeliška květ
- 4 ks bio citrón
- 2 kg cukr krupice
- hrst máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V čistém prostředí si natrháme pampeliškové květy (pokud budou mít stonek, nevadí, je také léčivý) a mátové listy. Listy propláchneme, květy rozložíme na plech a necháme prchnout broučky. Kdo chce květy proprat, může, ale zbaví se cenného pylu. |
2 Hotovo | Připravené rostlinky nasypeme do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přidáme pokrájené citróny, které jsme omyli kartáčkem v horké vodě. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin odstát. |
3 Hotovo | Druhý den si vezmeme velký prázdný hrnec, položíme na něj cedník a ten vyložíme gázou. Vodu s rostlinkami přes cedník přecedíme a ještě pořádně vymačkáme. Do slité bylinné vody přisypeme cukr, promícháme a vaříme pomalým varem cca 120 minut. Sirup se krásně rozvoní, chytne medovou barvu a začne houstnout. |
4 Hotovo | Vyvaříme si vhodné sklenice i s víčky, vařící sirup do nich přelijeme, ihned zavíčkujeme a necháme zchladnout. |