Ingredience
Panenka s omáčkou
- 1 ks vepřová panenka
- 1 větší šalotka
- 1 velký stroužek česnek
- 1 velká lžíce máslo
- 1/2 kostky kuřecí bio bujón
- 1/3 kelímku šlehačka
- provensálské koření
- čerstvě mletý pepř
- olej
Bramborová kaše
- 8 ks brambory
- 1,5 dl mléko
- máslo
- sůl
Salát
- zelený salát
- červená paprika
- z 1/2 citrónová šťáva
- olivový olej
- cukr
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Oloupeme brambory, opláchneme, nakrájíme na kousky, osolíme a uvaříme doměkka. Ohřejeme mléko. |
2 Hotovo | Panenku odblaníme, osolíme, opepříme a zprudka krátce ze všech stran opečeme na pánvi na troše oleje. Přendáme jí na alobal, zabalíme a strčíme na plech do trouby vyhřáté na 150 st. C. Necháme ji 15 minut dopéct. Poté ji vyndáme a v alobalu necháme ještě 5 minut stát. |
3 Hotovo | Do výpeku na pánvi přikápneme trošku oleje a přihodíme posekanou cibulku s česnekem. Necháme zrůžovět. Přidáme rozdrobený bujón, přisypeme provensálské koření a přilijeme asi deci vody. Povaříme a zjemníme máslem a smetanou. Pak už jen chvíli povaříme do zhoustnutí. |
4 Hotovo | Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme k nim kus másla a přiklopíme pokličkou. Když se máslo rozpustí, brambory nahrubo rozšťoucháme. Poté doředíme teplým mlékem a rozetřeme dohladka. |
5 Hotovo | Zeleninu omyjeme, odstraníme semínka a vše pokrájíme na kousky. Citrónovou šťávu rozšleháme vidličkou s olivovým olejem, cukrem a solí. |
6 Hotovo | Panenku rozbalíme, puštěnou šťávu přidáme k omáčce a promícháme. Panenku nakrájíme ostrým nožem na porce. |