Ingredience
- 750 g krůtí játra
- 300 ml šlehačka
- 200 g máslo
- 4 lžíce koňak
- 3 stroužky česnek
- 1 velká cibule
- 1 lžička tymián
- cca 1 lžička sůl
- čerstvě mletý pepř
A ještě
- cca 50 g máslo
- zelený pepř naložený
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Játra očistíme, odblaníme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli a česnek posekáme nadrobno. Polovinu másla rozpustíme ve vyšší pánvi a jen krátce na něm necháme zpěnit cibuli s česnekem a kořením. Zakápneme koňakem a necháme vypařit. Přihodíme játra a opečeme ze všech stran. Restujeme tak dlouho, dokud nebudou játra hotová, uvnitř však musí zůstat růžová. Když na ně zatlačíme zvrchu, jemně pruží. Potom je osolíme dle chuti, zalijeme šlehačkou, přihodíme zbytek másla a zahřejeme, až začne šlehačka bublat. Přendáme do vyšší nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem úplně dohladka. |
2 Hotovo | Na paštice si pochutnáme sami a ještě zbyde na naplnění cca 4-5 vyvařených nízkých skleniček. Povrch uhladíme, navrch dáme malou lžičku zeleného pepře a kostičku másla. Okraje skleniček otřeme, zavíčkujeme a zavaříme v troubě 20 minut při 130 st. C. Nebo paštiku rozdělíme do porcelánových mističek, zalijeme rozpuštěným máslem a posypeme pepřem. Uchováme v lednici, max. 5 dní. |