Ingredience
- 250 g neloupaná červená čočka
- 80 g celer
- 3 kuličky nové koření
- 2 stroužky česnek
- 2 lžíce lahůdkové sušené droždí
- 2 lžíce sojová omáčka
- 1 dl bílé víno
- 1 ks cibule
- 1 lžička strouhaný zázvor
- 1 lžička sladká paprika
- 1 lžička majoránka
- 1/2 dl olivový olej
- 1/2 lžičky čerstvě mletý pepř
- 1/3 lžičky muškátový oříšek
- sůlpříp. sypké polévkové bio koření
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Čočku propláchneme vlažnou vodou, zalijeme vodou čerstvou a 2 hodiny namáčíme. Poté ji přecedíme přes cedník a necháme okapat. Na oleji zesklovatíme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme jemně nastrouhaný zázvor, celer nastrouhaný na hrubém struhadle, a osmažíme. Přidáme okapanou čočku, muškátový oříšek, pepř, papriku a kuličky nového koření (ty je potřeba po uvaření vylovit). Chvilku orestujeme nasucho a potom zalijeme vínem a necháme vypařit. |
2 Hotovo | Přilijeme asi půl litru vroucí vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání doměkka. Hlídáme si vodu, aby se nevypařila a čočka se nám nepřipálila. Postupně po troškách horkou vodu dle potřeby přiléváme, dokud čočka nezměkne. Voda se má postupně zcela vyvařit. |
3 Hotovo | Před dokončením ochutíme majoránkou, sójovou omáčkou, lahůdkovým droždím a případně osolíme. Ještě chvilku zahříváme. Ponorný mixér párkrát ponoříme do čočky, aby se trochu rozmixovala, ale zůstaly ještě i větší kousky. |
4 Hotovo | Podáváme třeba s domácím chlebem (pro bezlepkáře s bezlepkovým). |