0 0
Pečená husí prsa se zelím a karlovarským knedlíkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Husa
1 husí prsa
1 jablko
1 cibule
1 bohatý stonek šalvěj
kmín
sůl
Karlovarský knedlík
150 ml mléko
30 g máslo
60 g hrubá mouka
5 rohlík
2 vejce
1 hrst hladkolistá petrželka
sůl
muškátový květ
Zelí
1 sterilované červené zelí
1 cibule
ocet
sůl
olej

Pečená husí prsa se zelím a karlovarským knedlíkem

Trendy:
  • Masožrout

I když Svatý Martin žil velmi skromným poustevnickým způsobem života, jeho pohřeb slavíme paradoxně husími hody a svatomartinským vínem.

  • 220 min
  • Porcí: 2
  • Středně náročné

Ingredience

  • Husa

  • Karlovarský knedlík

  • Zelí

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Husí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a pokmínujeme. Vložíme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Vložíme stonek šalvěje, rozpůlenou cibuli a rozpůlené jablko. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 130 st. C. Pečeme dvě a půl hodiny. Občas zkontrolujeme a polijeme prsa výpekem. Po uvedené době odkryjeme, zvýšíme teplotu na 160 st. C a dopečeme dozlatova, cca 30 minut.

2
Hotovo

V mezičase si připravíme knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Pokud jsou čerstvé, tak je dáme na chvíli okorat do mírně vytopené trouby. Rozehřejeme si máslo, smícháme ho se žloutky a mlékem, solí, posekanou petrželkou a muškátovým květem a trošku vyšleháme vidličkou. Nalijeme na rohlíky, přisypeme mouku a zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

3
Hotovo

Na stůl si rozprostřeme fresh fólii (nebo rukáv na pečení masa), polovinu těsta na ní nandáme, fólii zabalíme a vytvarujeme knedlík. Kraje zatočíme jako bonbón a konce zavážeme nití. Stejně zabalíme i zbytek těsta. Ostrým nožem fólii na několika místech propíchneme a vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 18 minut. V polovině varu knedlíky převrátíme. Hotové vyndáme z fólie, necháme je chviličku vydýchat. Potom je nakrájíme bílou nití.

4
Hotovo

A taky si nachystáme zelí. Na troše oleje orestujeme pokrájenou cibuli a vyklopíme na ní zelí. Pokud bude potřeba, dochutíme solí nebo octem, případně cukrem a prohřejeme.

5
Hotovo

Maso vyndáme z trouby a rozdělíme na dvě části. Odstraníme kosti. Výpek použijeme na pokapání knedlíků na talíři.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Chilli lanýže s pistáciemi
další
Svatomartinské rohlíčky s mákem
předchozí
Chilli lanýže s pistáciemi
další
Svatomartinské rohlíčky s mákem

Přidejte svůj komentář