Ingredience
Husa
- 1 husí prsa
- 1 jablko
- 1 cibule
- 1 bohatý stonek šalvěj
- kmín
- sůl
Karlovarský knedlík
- 150 ml mléko
- 30 g máslo
- 60 g hrubá mouka
- 5 rohlík
- 2 vejce
- 1 hrst hladkolistá petrželka
- sůl
- muškátový květ
Zelí
- 1 sterilované červené zelí
- 1 cibule
- ocet
- sůl
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Husí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a pokmínujeme. Vložíme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Vložíme stonek šalvěje, rozpůlenou cibuli a rozpůlené jablko. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 130 st. C. Pečeme dvě a půl hodiny. Občas zkontrolujeme a polijeme prsa výpekem. Po uvedené době odkryjeme, zvýšíme teplotu na 160 st. C a dopečeme dozlatova, cca 30 minut. |
2 Hotovo | V mezičase si připravíme knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Pokud jsou čerstvé, tak je dáme na chvíli okorat do mírně vytopené trouby. Rozehřejeme si máslo, smícháme ho se žloutky a mlékem, solí, posekanou petrželkou a muškátovým květem a trošku vyšleháme vidličkou. Nalijeme na rohlíky, přisypeme mouku a zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. |
3 Hotovo | Na stůl si rozprostřeme fresh fólii (nebo rukáv na pečení masa), polovinu těsta na ní nandáme, fólii zabalíme a vytvarujeme knedlík. Kraje zatočíme jako bonbón a konce zavážeme nití. Stejně zabalíme i zbytek těsta. Ostrým nožem fólii na několika místech propíchneme a vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 18 minut. V polovině varu knedlíky převrátíme. Hotové vyndáme z fólie, necháme je chviličku vydýchat. Potom je nakrájíme bílou nití. |
4 Hotovo | |
5 Hotovo | Maso vyndáme z trouby a rozdělíme na dvě části. Odstraníme kosti. Výpek použijeme na pokapání knedlíků na talíři. |