Ingredience
Maso
- 4 bez kosti kachní prsa
- sůl
- kmín
- 150 ml silný drůbeží vývar
- 100 ml bílé víno
- 1 lžička hladká mouka
Červené zelí
- 0.5 hlávky červené zelí
- 1 velká červená cibule
- 1 kyselé jablko
- dle chuti jablečný ocet
- 1 lžička cukr
- 0.5 lžičky kmín
- sůl
- olej
Karlovarský knedlík
- 150 ml mléko
- 60 g hrubá mouka
- 40 g máslo
- 5 rohlík
- 2 vejce
- 1 lžíce sůl
- hladkolistá petrželka
- muškátový oříšek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kachní prso, pokud je s kostí, ostrým nožem vykostíme a skelet si uschováme na kachní polévku (vývar se následně hodí na naředění omáčky). Kůži nařízneme ostrým nožem podélně a příčně, aby nám vznikly čtverečky. Musíme to provést opatrně, abychom zbytečně neřízli do masa. Osolíme, okmínujeme a necháme odležet. |
2 Hotovo | Rohlíky nakrájíme na kostičky a rozložíme po pečícím plechu. Dáme do trouby na cca 15 min okorat při 100 st. C. |
3 Hotovo | Mezitím si připravíme zelí. Hlávku přepůlíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na tenké proužky. Prosypeme lžičkou soli a dlaněmi důkladně promneme, aby zkřehlo. Nakrájíme na nudličky i cibuli a nasypeme jí do rendlíku na rozehřátou trochu oleje. Zasypeme lžičkou cukru a restujeme. Pak přihodíme zelí, zakapeme několika lžícemi octa a podlijeme trošičkou vody. Dusíme asi 20 minut. V polovině času přidáme nahrubo nastrouhané jablko a dle chuti doladíme - sůl/ocet/cukr. |
4 Hotovo | Vrhneme se na knedlíky. Rozehřejeme si máslo, smícháme ho se žloutky a mlékem, solí. Prošleháme vidličkou. Okorané rohlíky nasypeme do misky, přidáme posekanou petrželku a nastrouhaný muškátový oříšek. Zalijeme tekutou směsí a promícháme. Z bílků a špetičky soli vyšleháme tuhý, avšak stále vláčný sníh. Zlehka ho stěrkou promísíme s rohlíky. |
5 Hotovo | Na stůl si rozprostřeme fresh fólii, polovinu těsta na ní nandáme, fólii zabalíme a vytvarujeme knedlík. Kraje zatočíme jako bonbón. Stejně zabalíme i zbytek těsta. Ostrým nožem fólii na několika místech propíchneme a vložíme do vroucí vody a vaříme cca 18 minut. V polovině varu knedlíky převrátíme. Hotové vyndáme z fólie, necháme je chviličku vydýchat. Potom je nakrájíme bílou nití. |
6 Hotovo | Teď přijde řada na kačenu. Maso nejprve vložíme kůží dolů na studenou pánev a při 3/4 výkonu plotýnky zahříváme. Opékáme přibližně 8 minut, až kůže pustí tuk a zezlátne. Pak maso otočíme a opékáme 6 minut z druhé strany. Mezitím si na 150 st. C rozehřejeme troubu s malým prázdným pekáčkem. Opečená prsa do něj přendáme a vložíme do trouby. Do výpeku v pánvi nalijeme bílé víno a až vysyčí, zasypeme troškou hladké mouky. Necháme malinko opéct a pak zalijeme teplým vývarem. Pomocí metličky rozpustíme mouku a pár minutek provaříme. Nakonec stáhneme z plotny a vložíme rozpustit kostičku másla. Maso do pekáčku pustí trochu šťávy, kterou vlijeme do pánve. Maso nakrájíme na plátky. |
7 Hotovo | Vylovíme knedlíky, na tácek, odstraníme fólii, knedlíky necháme cca 2 minutky vydýchat a pak je nakrájíme bílou nití na plátky. |