Ingredience
Maso
- 1250 g vepřová krkovice
- 300 ml masový vývar
- 4 stroužky česnek
- 1 velká cibule
- 50 g sádlo
- 50 g máslo
- 1 lžíce hladká mouka
- kmín
- sůl
Kedlubnové zelí
- 700 g kedlubna
- 4 lžíce jablečný ocet
- 4 kuličky nové koření
- 2 bobkový list
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 cibule
- 1 lžička hořčičné semínko
- sůl
- olej
Bramborový knedlík
- 500 g uvařené bramboryuvařené a oloupané
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžička olej
- 1 lžička jablečný ocet
- velká špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso očistíme vlhkým ubrouskem, zbavíme částí, které se nám nelíbí a nakonec maso svážeme do "oblého" tvaru potravinářským provázkem. Osolíme a okmínujeme. Cibuli rozpůlíme a půlky nakrájíme na proužky. Česnek posekáme nadrobno. V pekáčku necháme rozpustit sádlo a po dne rozvrstvíme kousky cibule a česneku. Na ně položíme připravené maso. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 st. C a pečeme 10 minut. |
2 Hotovo | Teplotu snížíme na 200 st. C. Přilijeme část horkého vývaru a pečeme cca 30 minut. Zkontrolujeme kolik tekutiny zbývá v pekáčku a případně doplníme. Maso obrátíme a celé výpekem smočíme. Pečeme dalších cca 40 minut. Takto to opakujeme, dokud nebude maso měkké. |
3 Hotovo | Pokud si budeme přát "omáčku", připravíme si jíšku. Máslo zpěníme v kastrůlku, zasypeme hladkou moukou a usmažíme dozlatova. Necháme zchladnout a před koncem pečení masa přimícháme do šťávy a naředíme vývarem. Necháme ještě chvíli péct. Nebo hotové maso vyndáme z výpeku, zabalíme do alobalu a omáčku doděláme na sporáku. Z masa pak odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. Puštěnou šťávu z alobalu přelijeme do pekáčku. |
4 Hotovo | V mezičase si uvaříme doměkka brambory ve slupce. Ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zakápneme olejem a octem, zasypeme moukou a krupičkou, trochu osolíme a přidáme vejce. Zpracujeme soudržné vláčné těsto a vyválíme váleček v průměru cca 6 cm. Ten následně rozkrájíme na 3 díly. Před přípravou těsta dáme vařit osolenou vodu, protože těsto rychle řídne. Musí se pracovat rychle. Knedlíky vložíme do silně vroucí vody a vaříme 18 minut. Horké nakrájíme bílou nití na plátky. |
5 Hotovo | Nachystáme zelí. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, přisypeme nudličky cibule, zaprášíme cukrem a restujeme dosklovata. Potom přihodíme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, ochutíme jablečným octem, hořčičným semínkem, bobkovým listem a nových kořením a podlijeme 3 lžícemi vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 5 minut. Pak doladíme dle vlastní chuti cukrem, solí a octem. Chuť by měla být příjemně výrazná. Ještě chvíli podusíme. |