• Snědeno.cz
  • Maso
  • Pečená krkovice s kedlubnovým zelím a bramborovým knedlíkem
0 0
Pečená krkovice s kedlubnovým zelím a bramborovým knedlíkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Maso
1250 g vepřová krkovice
300 ml masový vývar
4 stroužky česnek
1 velká cibule
50 g sádlo
50 g máslo
1 lžíce hladká mouka
kmín
sůl
Kedlubnové zelí
700 g kedlubna
4 lžíce jablečný ocet
4 kuličky nové koření
2 bobkový list
1 lžíce cukr krupice
1 cibule
1 lžička hořčičné semínko
sůl
olej
Bramborový knedlík
500 g uvařené brambory uvařené a oloupané
150 g hrubá mouka
100 g dětská krupička
1 vejce
1 lžička olej
1 lžička jablečný ocet
velká špetka sůl

Pečená krkovice s kedlubnovým zelím a bramborovým knedlíkem

Trendy:
  • Masožrout
  • 160 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Maso

  • Kedlubnové zelí

  • Bramborový knedlík

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Maso očistíme vlhkým ubrouskem, zbavíme částí, které se nám nelíbí a nakonec maso svážeme do "oblého" tvaru potravinářským provázkem. Osolíme a okmínujeme. Cibuli rozpůlíme a půlky nakrájíme na proužky. Česnek posekáme nadrobno. V pekáčku necháme rozpustit sádlo a po dne rozvrstvíme kousky cibule a česneku. Na ně položíme připravené maso. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 st. C a pečeme 10 minut.

2
Hotovo

Teplotu snížíme na 200 st. C. Přilijeme část horkého vývaru a pečeme cca 30 minut. Zkontrolujeme kolik tekutiny zbývá v pekáčku a případně doplníme. Maso obrátíme a celé výpekem smočíme. Pečeme dalších cca 40 minut. Takto to opakujeme, dokud nebude maso měkké.

3
Hotovo

Pokud si budeme přát "omáčku", připravíme si jíšku. Máslo zpěníme v kastrůlku, zasypeme hladkou moukou a usmažíme dozlatova. Necháme zchladnout a před koncem pečení masa přimícháme do šťávy a naředíme vývarem. Necháme ještě chvíli péct. Nebo hotové maso vyndáme z výpeku, zabalíme do alobalu a omáčku doděláme na sporáku. Z masa pak odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. Puštěnou šťávu z alobalu přelijeme do pekáčku.

4
Hotovo

V mezičase si uvaříme doměkka brambory ve slupce. Ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zakápneme olejem a octem, zasypeme moukou a krupičkou, trochu osolíme a přidáme vejce. Zpracujeme soudržné vláčné těsto a vyválíme váleček v průměru cca 6 cm. Ten následně rozkrájíme na 3 díly. Před přípravou těsta dáme vařit osolenou vodu, protože těsto rychle řídne. Musí se pracovat rychle. Knedlíky vložíme do silně vroucí vody a vaříme 18 minut. Horké nakrájíme bílou nití na plátky.

5
Hotovo

Nachystáme zelí. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, přisypeme nudličky cibule, zaprášíme cukrem a restujeme dosklovata. Potom přihodíme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, ochutíme jablečným octem, hořčičným semínkem, bobkovým listem a nových kořením a podlijeme 3 lžícemi vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 5 minut. Pak doladíme dle vlastní chuti cukrem, solí a octem. Chuť by měla být příjemně výrazná. Ještě chvíli podusíme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Zelný salát
další
Kotlety na hříbkách
předchozí
Zelný salát
další
Kotlety na hříbkách

Přidejte svůj komentář