Ingredience
Kuře
- 4 kuřecí stehna
- 40 g máslo
- 3 stroužky česnek
- 2 stonky šalvěj
- 1 velká cibule
- olej
- kmín
- sůl
Zelí
- 400 g sterilované zelíváha bez nálevu
- 1 cibule
- sůl
- olej
Knedlíky
- 500 g oloupané vařené brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžíce olej
- 1 lžička ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kuřecí stehna omyjeme a osušíme ubrouskem. Osolíme a sůl vetřeme do kůže i masa kolem. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky a na troše oleje zpěníme v pekáčku. Na cibuli vložíme kuřecí stehna, šalvěj, pokmínujeme a podlijeme půl deckou vody. Přikryjeme pokličkou nebo alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme přibližně hodinu. Během pečení raději jednou zkontrolujeme, jestli se nevypařila všechna tekutina. |
2 Hotovo | Z pekáčku odstraníme zakrytí a stehna polijeme pomocí lžíce vypečenou šťávou. Pokud nám to sporák umožňuje, přepneme na gril a pekáček posuneme blíž nahoru. Dopečeme dozlatova cca 25-30 minut. V případě, že se šťáva vypařila, dolijeme trošku horké vody a lžící oškrábeme napečeniny kolem. Před dokončením do šťávy přidáme máslo a necháme rozpustit. Máslovou šťávou ještě polijeme stehna a necháme ještě trochu zezlátnout. |
3 Hotovo | Uvaříme si brambory a necháme zchladnout. Oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s krupicí, moukou, olejem, octem, solí a vejcem. Zpracujeme v středně tuhé těsto a utvoříme váleček o průměru cca 6 cm. Rozkrojíme na 2 nebo 3 menší válečky a vložíme do vroucí osolené vody. Po minutě nadzvedneme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme celkem 25 minut. Uvařené necháme 2 minuty vydýchat a nakrájíme bílou nití na plátky. |
4 Hotovo | V jiném kastrolu zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme zcezené zelí. Decku nálevu si schováme na podlití. Zelí chvilku restujeme a poté podlijeme uschovaným nálevem. Necháme vydusit a doladíme dle chuti solí, cukrem nebo octem. |