Ingredience
Krůtí stehna
- 2 ks velké krůtí stehno
- 2 stroužky česnek
- 1 ks cibule
- 1 lžíce sojová omáčka
- 1 lžička hladká mouka
- kmín
- sůl
- olej
Bramborový knedlík
- 500 g vařené bramboryvařené ve slupce
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 ks vejce
- 1 lžíce olej
- sůl
Špenát
- 450 g mražený špenát
- 2 stroužky česnek
- 2 lžíce šlehačka
- 1 ks cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si dáme vařit brambory ve slupce. Vaříme je do té doby, dokud do nich nepůjde zapíchnout špejle. Můžou klást lehounký odpor, to je lepší, než je převařit. Pak vodu slijeme a necháme vychladnout. |
2 Hotovo | Cibuli nakrájíme na proužky a spolu s plátky česneku dáme do pekáčku na trochu oleje. Stehna omyjeme, posolíme, pokmínujeme a vložíme na cibuli. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 2 a půl hodiny. Přibližně po třičtvrtě hodině podlijeme trochou vody, abychom během pečení mohli stehna polévat. Stejně je ale občas kontrolujeme, jestli se šťáva nevypekla. Případně trochu horké vody přilijeme. Po 2 hodinách sundáme pokličku a stehna necháme zezlátnout. Ve skleničce smícháme trošku mouky se sojovkou a přibližně 1 dl teplé vody a nalijeme pod stehna. Ještě chvíli pečeme, až omáčka zhoustne. Z každého stehna odkrojíme dvě porce. |
3 Hotovo | V době, kdy se nám peče maso, nachystáme knedlíky. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme, přidáme mouku, krupičku, olej, vejce a olej a rukama zpracujeme pevné, příjemné těsto. Uválíme šišku, rozkrojíme na 3 díly a hned vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 15 minut a pak krájíme bílou nití na plátky. |
4 Hotovo | Připravíme si také špenát. Do kastrolu naliijeme trochu oleje a přihodíme posekanou cibulku. Přidáme mražený špenát a necháme rozpustit. Osolíme, opepříme a do rozehřátého přidáme i vejce. Dusíme do zhoustnutí a ochutíme lisovaným česnekem a zjemníme šlehačkou. Už jen pár vteřin zahříváme. |