Ingredience
- cca 300 g cukr krupice
- 4 ks jablka
- 3 ks hrušky
- ze 2 ks citrónová šťáva
- miska meruňkypoužila jsem z mrazáku
- malá mistička rakytník
- 2 ks badyán
- 2 ks celá skořice
- kousek cca 2 cm zázvor
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ovoce omyjeme, jablka a hrušky zbavíme jádřinců, a nakrájíme na kousky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Pokud máme jablka a hrušky ze zahrady, nemusíme je loupat. Rakytník obereme z větviček a meruňky pokrájíme. Všechno ovoce nasypeme do vyššího pekáčku, zasypeme cukrem, zalijeme citrónovou šťávou, přidáme koření a pečeme při 180 st. C cca 40-50 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. |
2 Hotovo | Mezitím si malé skleničky i s víčky vyvaříme ve vroucí vodě. Ještě horkou ovocnou směs do skleniček plníme, otřeme okraje čistou utěrkou a zavíčkujeme. Pokud je směs opravdu hodně horká, skleničky stačí otočit dnem vzhůru, aby se víčka zatáhla. V opačném případě ještě uzavřené skleničky ponoříme do kastrolu, do kterého jsme složili utěrku a nalili trošku vody. Přiklopíme pokličkou a na velmi mírné teplotě necháme 10 minut zatáhnout. |
3 Hotovo | Na pečený čaj můžeme použít i mražené ovoce. V tomto případě jsem použila mražené meruňky a rakytník. Namíchat se dá jakákoliv kombinace. Tato směs je chuťově naprosto dokonalá. |