Ingredience
- 400 ml kefír
- 400 g polohrubá mouka
- 90 g cukr krupice
- 50 g výrazná marmeláda
- 15 g kakao
- 4 lžíce olej
- 2 vejce
- 2 lžičky perníkové kořeníbez kypřícího prášku
- 1 prášek do pečiva
- špetka sůl
- sušené brusinky
Poleva
- cca 150 g moučkový cukr
- cca 3-4 lžíce citrónová šťáva
A ještě
- výrazná marmeláda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce rozšleháme s cukrem a špetkou soli do pěny. Přidáme kefír, olej a marmeládu a promícháme. Přidáme mouku s kořením, práškem do pečiva a kakaem. Nakonec přisypeme hrst pokrájených brusinek. Krátce, ale důkladně dokupy promísíme. |
2 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou anebo vyložíme pečícím papírem. Těsto do formy přemístíme a stěrkou od středu nahrneme ke stranám. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 35 minut. Po této době zkusíme doprostřed moučníku zapíchnout špejli, jestli je perník hotový. Pokud bude po vytažení špejle ulepená, pár minut přidáme. |
3 Hotovo | Upečený perník necháme vychladnout, minimálně 1x prokrojíme a potřeme marmeládou. Spojíme opět dohromady. Do mističky prosijeme moučkový cukr a postupným přidáváním citrónové šťávy umícháme polevu konzistence tekoucího medu. Polevou potřeme povrch moučníku a necháme ztuhnout. |