Ingredience
- 2 kg cuketa
- 630 g rajčatové pyré
- 500 g cibule
- 300 g mrkev
- 140 g ananas
- 60 g pórek
- 40 g cukr
- 20 g sůl
- 5 stroužků česnek
- 5 lžic worchestr
- 5 lžic sojová omáčka
- 3 stonky řapíkatý celer
- 2 lžíce balzamico
- 1,5 dl olej
- 1,5 dl bílé víno
- 1 lžíce strouhaný zázvor
- 1 ks chilli paprička
- mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kouzlem této směsi je, že veškerá zelenina je krájená na různé způsoby. K přípravě jsem použila V-krouhač se všemi třemi nástavci a elektrický sekáček. A taky je potřeba dost velký kastrol. Vše si připravíme, a postupně, jak zeleninu porcujeme, ji přidáváme do kastrolu. |
2 Hotovo | Takže si rozehřejeme olej, vložíme do něj nadrobno posekanou cibuli a restujeme dosklovata. Zasypeme cukrem a za velmi častého míchání necháme zkaramelizovat. Cibule bude zlatavá a tuk vytváří maličké bublinky. V této fázi podlijeme vínem, které necháme vydusit. Přihodíme na tenké plátky nakrájenou polovinu mrkve, zamícháme a po chvíli přihodíme zbytek mrkve nastrouhané na V-kráječi na tenčí nudličky (nebo na struhadle s většími oky). |
3 Hotovo | Pórek nakrájíme na kostičky a také přihodíme do kastrolu. Řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy a rozsekáme v sekáčku. Také přidáme do kastrolu a promícháme. Přidáme také na malé kousíčky nakrájenou chilli papričku. |
4 Hotovo | Polovinu množství cukety rozpůlíme podélně a části nakrouháme na slabé plátky (pokud je mladá, neloupeme a ponecháme semínka) a také přidáme do kastrolu. Zbytek nakrouháme zčásti na větší nudličky a zčásti na menší (dělala jsem na V-krouhači, pokud budete strouhat, použijte na část větší oka a část nakrájejte na kostičky). Vše dohromady smícháme v hrnci. Přidáme sůl. Naložený ananas rozkrájíme na maličké kousky a nasypeme do kastrolu. |
5 Hotovo | V této chvíli už i cuketa začne pouštět tekutinu, tak se celá směs pomalu „potápí“. Přidáme jemně rozstrouhaný zázvor, rajčatové pyré, worchestr, balzamiko, pepř a sojovku. Chvíli dusíme pod pokličkou a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Už jen chvilku prohřejeme a směs plníme do vyvařených skleniček. Okraje otřeme vlhkým čistým hadříkem, zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru. Část si můžeme nechat k okamžitému použití třeba na topinky. |
6 Hotovo | V troubě vyhřáté na 80 st. C zavíčkované sklenky 15 minut sterilujeme. |