0 0
Pikantní cuketová směs na všestranné využití

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

2 kg cuketa
630 g rajčatové pyré
500 g cibule
300 g mrkev
140 g ananas
60 g pórek
40 g cukr
20 g sůl
5 stroužků česnek
5 lžic worchestr
5 lžic sojová omáčka
3 stonky řapíkatý celer
2 lžíce balzamico
1,5 dl olej
1,5 dl bílé víno
1 lžíce strouhaný zázvor
1 ks chilli paprička
mletý pepř

Pikantní cuketová směs na všestranné využití

Cuketa je úžasná zelenina sice nevýrazné chuti, zato nacpaná vitamíny a minerály. Díky její chuti jí lze využít k velkému množství kulinářských výtvorů.

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Levné a chutné recepty
  • Top recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Kouzlem této směsi je, že veškerá zelenina je krájená na různé způsoby. K přípravě jsem použila V-krouhač se všemi třemi nástavci a elektrický sekáček. A taky je potřeba dost velký kastrol. Vše si připravíme, a postupně, jak zeleninu porcujeme, ji přidáváme do kastrolu.

2
Hotovo

Takže si rozehřejeme olej, vložíme do něj nadrobno posekanou cibuli a restujeme dosklovata. Zasypeme cukrem a za velmi častého míchání necháme zkaramelizovat. Cibule bude zlatavá a tuk vytváří maličké bublinky. V této fázi podlijeme vínem, které necháme vydusit. Přihodíme na tenké plátky nakrájenou polovinu mrkve, zamícháme a po chvíli přihodíme zbytek mrkve nastrouhané na V-kráječi na tenčí nudličky (nebo na struhadle s většími oky).

3
Hotovo

Pórek nakrájíme na kostičky a také přihodíme do kastrolu. Řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy a rozsekáme v sekáčku. Také přidáme do kastrolu a promícháme. Přidáme také na malé kousíčky nakrájenou chilli papričku.

4
Hotovo

Polovinu množství cukety rozpůlíme podélně a části nakrouháme na slabé plátky (pokud je mladá, neloupeme a ponecháme semínka) a také přidáme do kastrolu. Zbytek nakrouháme zčásti na větší nudličky a zčásti na menší (dělala jsem na V-krouhači, pokud budete strouhat, použijte na část větší oka a část nakrájejte na kostičky). Vše dohromady smícháme v hrnci. Přidáme sůl. Naložený ananas rozkrájíme na maličké kousky a nasypeme do kastrolu.

5
Hotovo

V této chvíli už i cuketa začne pouštět tekutinu, tak se celá směs pomalu „potápí“. Přidáme jemně rozstrouhaný zázvor, rajčatové pyré, worchestr, balzamiko, pepř a sojovku. Chvíli dusíme pod pokličkou a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Už jen chvilku prohřejeme a směs plníme do vyvařených skleniček. Okraje otřeme vlhkým čistým hadříkem, zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru. Část si můžeme nechat k okamžitému použití třeba na topinky.

6
Hotovo

V troubě vyhřáté na 80 st. C zavíčkované sklenky 15 minut sterilujeme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pečená zelenina se ztraceným vejcem
další
Kořeněná špendlíková marmeláda
předchozí
Pečená zelenina se ztraceným vejcem
další
Kořeněná špendlíková marmeláda

Přidejte svůj komentář