Ingredience
Tapenáda
- 8 červená paprika tenkostěnná
- 1 menší lilek
- cca 1 lžíce Red Cayenne mash
- 1 olej olivový olej
- dle chuti citrónová šťáva
- dle chuti česneková sůl
- dle chuti sůl
- hladkolistá petrželka
Houbové karbanátky
- 300 g hřibovité houby
- 260 g uvařené ječné kroupynebo slzovka
- 5 lžic jemné ovesné vločky
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce sojová omáčka
- 1 cibule
- 1 vejce
- z 1 řepy listy červené řepynebo čerstvý špenát
- 1 lžíce majoránka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy
Recept na pikantní tapenádu byl vytvořen pro Chilli Doktor
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Pokud nemáme v mrazáku předvařené kroupy, začněme jejich namočením den předem. Druhý den je uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu), zcedíme a necháme vychladnout. |
2 Hotovo | Houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli s česnekem posekáme nadrobno a orestujeme na troše oleje dosklovata. Přisypeme houby, koření a restujeme, až houby zmenší svůj objem. Přidáme pokrájené řepné listy včetně stonků a ještě chvíli opékáme. Zakápneme sojovkou a dochutíme solí dle vlastní chuti. Stáhneme z plotny a necháme zchladnout. Přisypeme vločky, přidáme vejce a důkladně promísíme. Necháme odstát. |
3 Hotovo | Papriky omyjeme, osušíme a přepůlíme. Odstraníme semínka. Lilek omyjeme, osušíme a odřízneme část se stopkou. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, vyskládáme na něj papriky řeznou plochou dolů a položíme tam i lilek vcelku. Dáme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme, až na paprice naskáčou tmavé puchýře. Přesypeme je na větší kus alobalu a zabalíme. Stejně tak lilek. Když se obojí zapaří, balíčky rozbalíme a stáhneme slupky jak z paprik, tak z lilku. Dužinu obojího přendáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Ochutíme citrónovou šťávou, česnekovou solí a Red Cayenne omáčkou. Zakápneme olivovým olejem a ozdobíme posekanou petrželkou. Necháme proležet. |
4 Hotovo | Zkontrolujeme těsto na karbanátky. Pokud by bylo málo soudržné, přisypeme trošičku strouhanky. Vytvoříme 10 karbanátků, vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a na každý kápneme trochu olivového oleje. Mašlovačkou rozetřeme a plech vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 25-30 minut. |