Postup přípravy
Já osobně mám nejraději zeleninový vývar, ale mužstvo si žádá maso. A protože jsem nedávno koupila kotlety, které jsem si nechala vykostit, měla jsem v mrazáku dobrý základ na polévku.
Vývar:
- 300 g kostí z kotlet (vcelku)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 pórek
- 1/2 malého (mladého) celeru
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- hrubě mletý pepř
- několik plátků zázvoru
Do vývaru:
- kousek másla
- 1 mrkev
- 1/4 malého celeru
- kousek zelené části pórku
- kousíček chilli papričky
- 1 spařené a oloupané rajče
- skleněné nudle
- 2 bujónové kostky Wuerzl
Do kastrolu dáme vařit kosti, cibuli, mrkev, celer a pórek vcelku. Přidáme koření a vaříme pozvolným varem asi 2 hodiny. Po této době v jiném kastrolu rozpustíme kousek másla, nastrouháme do něj mrkev a celer a orestujeme. Přidáme chilli papričku a scedíme sem také vývar. Z kostí obereme zbytky masa, přidáme do polévky, včetně bujonových kostek a dáme na pár minut vařit. Pórek nakrájíme na kolečka, vhodíme do polévky, rajče nakrájíme na malé kostičky a dáme také do polévky. Ještě chvíli povaříme. Dle návodu připravíme skleněné nudle. Na talíř nandáme hotové nudle a přelijeme polévkou.