Postup přípravy
Na 1 roládu budeme potřebovat:
Těsto
- 100 g polohrubé mouky
- 40 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 4 velká vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 2 lžičky moučkového cukru
Krém
- 300 ml mléka
- 1 smetanový puding s pravou vanilkou
- 250 g mascarpone
- 3 lžíce cukru
- a ještě 7 meruněk, trochu citronové šťávy a kokosovou moučku
Postup:
Nejdříve připravíme krém. Do malého kastrůlku dáme vařit mléko. Ve skleničce rozmícháme pudink s cukrem a několika lžícemi ohřátého mléka (odebereme z kastrůlku) a vlijeme do horkého mléka. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Když je hotový, odstavíme z ohně a za občasného míchání necháme vychladit. Když je vlažný, smícháme ho důkladně s mascarpone.
Mezitím se vrhneme na přípravu těsta. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme v kuchyňském robotu s moučkovým cukrem a špetkou soli na žlutavou pěnu. Bílky se špetkou soli vyšleháme to pevného sněhu. Odvážíme si mouku, kterou smícháme s práškem do pečiva. Do žloutkové pěny opatrně vmícháme střídavě po lžíci mouku a bílkový sníh.
Na plech položíme pečící papír a na něj navrstvíme piškotovou hmotu. Rozetřeme do krajů a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 st. C na dobu cca 18 minut.
Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme jen chvilku vydýchat. Potom na těsto položíme mokrou, vyždímanou utěrku a ještě teplé, i s pečícím papírem stočíme do rolády. Takto necháme vychladnout.
Omyjeme meruňky, vypeckujeme, nakrájíme na malé kousky, pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Trochu citronu si dáme i na ruce a meruňky „pohladíme“.
Potom těsto rozmotáme, sloupneme pečící papír a odstraníme utěrku. Na vnitřní stranu namažeme 3/4 vanilkové hmoty po celé ploše a posypeme připravenými meruňkami. Těsto s náplní stočíme do rolády a zbylý krém rozetřeme po povrchu. Hustě posypeme kokosovou moučkou. Roládu necháme hodinu odpočinout v lednici.