0 0
Piškotová roláda s meruňkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Piškotová roláda s meruňkami

    Postup přípravy

    Sdílet

    Na 1 roládu budeme potřebovat:

    Těsto

    • 100 g polohrubé mouky
    • 40 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 4 velká vejce
    • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • sůl
    • 2 lžičky moučkového cukru

    Krém

    • 300 ml mléka
    • 1 smetanový puding s pravou vanilkou
    • 250 g mascarpone
    • 3 lžíce cukru
    • a ještě 7 meruněk, trochu citronové šťávy a kokosovou moučku

    Postup:

    Nejdříve připravíme krém. Do malého kastrůlku dáme vařit mléko. Ve skleničce rozmícháme pudink s cukrem a několika lžícemi ohřátého mléka (odebereme z kastrůlku) a vlijeme do horkého mléka. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Když je hotový, odstavíme z ohně a za občasného míchání necháme vychladit. Když je vlažný, smícháme ho důkladně s mascarpone.

    Mezitím se vrhneme na přípravu těsta. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme v kuchyňském robotu s moučkovým cukrem a špetkou soli na žlutavou pěnu. Bílky se špetkou soli vyšleháme to pevného sněhu. Odvážíme si mouku, kterou smícháme s práškem do pečiva. Do žloutkové pěny opatrně vmícháme střídavě po lžíci mouku a bílkový sníh.

    Na plech položíme pečící papír a na něj navrstvíme piškotovou hmotu. Rozetřeme do krajů a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 st. C na dobu cca 18 minut.

    Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme jen chvilku vydýchat. Potom na těsto položíme mokrou, vyždímanou utěrku a ještě teplé, i s pečícím papírem stočíme do rolády. Takto necháme vychladnout.

    Omyjeme meruňky, vypeckujeme, nakrájíme na malé kousky, pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Trochu citronu si dáme i na ruce a meruňky „pohladíme“.

    Potom těsto rozmotáme, sloupneme pečící papír a odstraníme utěrku. Na vnitřní stranu namažeme 3/4 vanilkové hmoty po celé ploše a posypeme připravenými meruňkami. Těsto s náplní stočíme do rolády a zbylý krém rozetřeme po povrchu. Hustě posypeme kokosovou moučkou. Roládu necháme hodinu odpočinout v lednici.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Okurkový salát
    další
    Karbanátky z mangoldu
    předchozí
    Okurkový salát
    další
    Karbanátky z mangoldu

    Přidejte svůj komentář