Ingredience
Korpus
- 60 g cukr krupice
- 30 g polohrubá mouka
- 30 g hladká mouka
- 3 vejce
- špetka sůl
- vanilka
Náplň
- 500 g mascarpone
- 400 g zakysaná smetana
- 200 ml šlehačka
- 80 g moučkový cukr
- 2 lžíce agarové vločky
- 2 lžíce citrónová šťáva
A ještě
- jahody
- maliny
- borůvky
- máta
- 1 lžíce agarové vločky
- 1 lžíce citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si oddělíme žloutky od bílků. Bílky smícháme s cukrem, špetičkou soli a vanilkou a v kuchyňském robotu je ušleháme hodně dotuha. Šleháme cca 10 minut, až bude hmota pevná a alabastrově bílá. Mezitím vidličkou prošleháme žloutky. Když jsou bílky dostatečně ušlehané, už jen stěrkou zlehounka a opatrně vmícháme nastřídačku po troškách žloutky a smíchanou mouku. |
2 Hotovo | Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Anebo takto připravíme celou formu. Těsto do vymazané formy přemístíme a stěrkou roztáhneme po celé ploše tak, aby uprostřed vznikla trochu prohlubeň (těsto pečením uprostřed nabývá). Vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C a pečeme dorůžova, cca 25 minut. Pečeme mírně, aby dort nabýval postupně. Po této době zkusíme doprostřed korpusu zapíchnout špejli. Pokud bude po vytažení suchá, je hotovo. Dort vytáhneme z trouby a necháme zchladnout. |
3 Hotovo | V malém kastrůlku necháme v deci vody nabobtnat agar. Do mísy vyklopíme mascarpone, cukr a zakysanou smetanu, zamícháme a ochutíme citrónovou šťávou. Ve vyšší nádobě vyšleháme dotuha šlehačku a promícháme se smetanovou směsí. Agar dáme na plotnu a za velmi častého míchání povaříme od doby varu 5 minut. Potom k němu přidáme trochu smetanové směsi, důkladně promícháme a přendáme zpět k mascarpone. Elektrickým šlehačem krátce promísíme. Vylijeme na zchladlý korpus, zakryjeme fresh fólií a necháme zatuhnout v lednici. |
4 Hotovo | V kastrůlku opět necháme nabobtnat agar, tentokrát s 1 a půl deckou vody. Omyjeme a osušíme ovoce, jahody můžeme pokrájet na menší kusy a dle libosti ovocem dort ozdobíme. Přidáme pár malých lístečků máty. Agar opět přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Potom jej necháme chvilinku zchladnout a ovoce na dortu jím polijeme. Necháme ztuhnout. Agar na ovoci sice není bezpodmínečně nutný, lze to i bez něj, ale na druhou stranu ovoce na dortu i při krájení skvěle drží a navíc neosychá :) |