Ingredience
Bramborové těsto
- 500 g vařené brambory
- 250 g hrubá mouka
- 1 ks vejce
- 1 lžíce olej
Náplň
- 350 g moravské uzené vcelku
- 2 stroužky česnek
- 1 ks cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Zelí
- 500 g sterilované červené zelí
- 1 ks cibule
- mletý kmín
- sůl
- olej
A ještě
- 1 ks velká cibule
- cca 1 dl olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme trochu zchladnout a oloupeme. Moravské uzené nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na něm pokrájenou cibulku s česnekem a přidáme i maso. Osolíme, opepříme a chvilku restujeme. Necháme vychladnout. |
2 Hotovo | Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce a olej a zpracujeme v těsto. Na pomoučeném stole vyválíme dlouhý váleček a nakrájíme na plátky (vyšlo mi jich 16 ks). Rozplácneme na placičku, naplníme masovou náplní a dobře uzavřeme. V dlaních ještě z knedlíků vymačkáme vzduch. |
3 Hotovo | Ve velkém kastrole přivedeme k varu osolenou vodu a knedlíky v ní povaříme 8-10 minut. |
4 Hotovo | V jiném kastrole orestujeme na troše oleje pokrájenou cibuli s kmínem a na ní podusíme zelí. Záleží na zelí a osobní chuti, bude-li potřeba doladit. |
5 Hotovo | Na závěrečné ozdobení si připravíme restovanou cibulku. Nakrájíme jí na kostičky nebo proužky a dozlatova orestujeme na oleji. |