Ingredience
Knedlíky
- 500 g vařené brambory
- 200 g uzená moravská krkovicevcelku
- 150 g hrubá mouka
- 100 g hrubá krupice
- 1 vejce
- olej
- sůldo vody na vaření
Zelí
- 400 g cuketamladé neloupeme a používáme i se semínky
- 200 g sterilované zelí
- 1 cibule
- kmín
- sůl
- cukr krupice
- olej
A navíc
- 1 velká cibule
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme. Prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Hezky svižně, protože i když se do bramborového těsta nepřidá sůl, rychle povoluje. Musí to jít zkrátka ráz na ráz. Z těsta vyválíme 2 válečky, ty pak ještě rozkrájíme na špalíky a každý z nich rozplácneme na placičku. Těsto si podsypáváme hrubou moukou. |
2 Hotovo | Moravskou krkovici jsem koupila na doporučení zkušené řeznice, protože se nemusí předem vařit a je šťavnatá. Rozkrájíme na kousíčky, které tak jak jsou vrstvíme na placičky a koulíme knedlíky. Uvaříme v osolené vodě 10 minut. |
3 Hotovo | Připravíme zelí. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme k ní nahrubo nastrouhanou cuketu. Osolíme, okmínujeme a přidáme i sterilované zelí. Společně chvíli podusíme. Pokud má zelí výraznou chuť, už nebude třeba dochucovat, ale dle vlastní chuti můžeme dodat cukr, sůl a ocet. Cuketové zelí můžeme připravit i čistě jen z cuket, pak je ovšem důkladné ochucení podmínkou. |
4 Hotovo | Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kostičky a dozlatova orestujeme na oleji. Orestovanou cibulí zdobíme porce na talířích. |