Ingredience
Knedlíky
- 500 g brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžička olej
- 0.5 lžičky jablečný ocet
- větší špetka sůl
- 250 g tyrolská slanina
Zelí
- 0.5 hlávky bílé hlávkové zelí
- cca 2 lžíce jablečný ocet
- 1 cibule
- 1 lžíce cukr krupice
- kmín
- hořčičné semínko
- sůl
- olej
Cibule
- 1 velká cibule
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce a po zchladnutí oloupeme. Můžeme si je uvařit klidně i den předem. Prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou, přidáme vejce a olej, pár kapek octa, sůl a zpracujeme těsto. Hezky svižně, protože bramborové těsto rychle povoluje. Musí to jít zkrátka ráz na ráz. |
2 Hotovo | Z připraveného těsta utvoříme macatý váleček a rozkrájíme na silnější plátky (1,5-2 cm). Každý z nich postupně rozplácneme na silnější placičku s zabalíme do ní po lžíci slaninu rozkrájenou na kostičky. Utvoříme knedlíky. Těsto si dle potřeby podsypáváme hrubou moukou. Hotové buď uvaříme v dostatečném množství vroucí vody anebo v parní troubě - v obou případech 18 minut. |
3 Hotovo | Ze zelí vykrojíme košťál a zbytek nakrouháme na nudličky. Stejně tak cibuli. V kastrolu rozpálíme olej a cibuli s trochou cukru na něm orestujeme. Když začne lehounce zlátnout, přidáme zelí. Osolíme, přidáme kmín, hořčičné semínko a asi půl deci vody. Přiklopíme pokličkou a cca 10 minut dusíme. Poté dochutíme jablečným octem a případně ještě solí. |
4 Hotovo | Velkou cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na větší pánvi na dostatečném množství oleje pěkně dozlatova. Můžeme přidat případný zbytek slaniny. |