Postup přípravy
Věděli jste, že hrách je nejstarší luštěninou? Údajně byl hlavní součástí jídelníčku již v mladší době kamenné. Je škoda, že se neobjevuje často i v naší stravě, protože má pro naše zdraví spoustu benefitů.
Na 4 porce budeme potřebovat:
Polévka
- 250 g žlutého loupaného hrachu
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 2 kostky bio bujónu Würzl (Kaufland nebo zdravá výživa)
- čerstvě mletý pepř
- 1,3 l vody
- vločky Nori (mořská řasa, zdravá výživa)
- olej
Krutony
- 4 krajíce chleba
- trocha oleje
- sojová omáčka Kikkoman
Postup:
Hrách propláchneme a namočíme do chladné vody (stačí na 2 hodiny). Potom vyměníme vodu a uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme cibuli a 2 stroužky česneku. Přilijeme uvařený hrách a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme bio bujon, majoránku, pepř a chvilku povaříme. Rozředíme na požadovanou hustotu a případne dosolíme. Nakonec přimícháme zbytek prolisovaného česneku a vločky Nori.
Předehřejeme troubu na 180 st. C a necháme v ní nahřát hlubší plech s trochou oleje. Krajíce chleba rozkrájíme na kostičky a nasypeme na horký plech. Promícháme s olejem a opékáme, cca 8 minut, dokud nezačne chléb růžovět. Nakonec je poprášíme sojovou omáčkou a ozdobíme jimi polévku, kterou ještě posypeme vločkami Nori.