0 0
Pomalu dušené vepřové karé s houbovou omáčkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
800 g vepřové karé
600 g kuřecí vývar nebo 1 bujónová kostka
300 g hřibovité houby i mražené
40 g máslo
2 stroužky česnek
2 plné lžíce hladká mouka
sůl
kmín
čerstvě mletý pepř
olej

Pomalu dušené vepřové karé s houbovou omáčkou

Trendy:
  • Masožrout

Vepřové karé patří mezi nejkvalitnější části vepříka. Je to špalík kotlet zbavený kosti.

  • 100 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Moc dobré je s bramborovým knedlíkem

Máte-li houbové koření, přidejte ho do omáčky, zvýrazní to její houbovou chuť.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Maso otřeme vlhkým ubrouskem, a pokud má navrch vrstvu sádla, ostrým nožem nařežeme příčné zářezy vedoucí až k libovému masu. Do celého kusu vetřeme sůl. Potravinářským provázkem obvážeme, aby mělo maso krásně oblý a souměrný tvar a rovnoměrně se provařilo. Do dlaně si kápneme asi 2 lžíce oleje a maso jím promasírujeme. Rozpálíme si suchou pánev a maso na ní zprudka opečeme ze všech stran. Z každé asi 2 minuty.

2
Hotovo

Mezitím si nakrájíme na kostičky cibuli a posekáme česnek. Opečené maso odložíme na talíř, do pánve kápneme trochu oleje a orestujeme na něm dozlatova cibuli s česnekem. Orestovanou cibuli rozvrstvíme do pekáčku a položíme na ní opečené maso. Do pánvičky nalijeme asi decku vody a provaříme, aby se uvolnila veškerá vypečená šťáva z masa. Do pekáčku vysypeme pokrájené houby a zalijeme rozředěným výpekem. Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 120 st. C. Necháme zapéct 10 minut a teplotu snížíme na 110 st. C. Pečeme hodinu a v polovině maso obrátíme, houby promícháme a případně přilijeme trošičku vody.

3
Hotovo

V mezičase si uvaříme přílohu. Po hodině odstraníme alobal, maso opět otočíme a asi 10 minut ještě pečeme. V menším kastrolu si připravíme zlatavou jíšku z másla a hladké mouky. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou s rozpuštěným bujónem a přivedeme k varu. Z pekáčku vyndáme maso, položíme jej na talíř a necháme v teple v troubě. Houby s cibulí přendáme do základu omáčky a čtvrt hodiny povaříme. Potom přepasírujeme přes cedník do malého kastrůku a prohřejeme.

4
Hotovo

Z masa odstraníme provázek a ostrým nožem jej nakrájíme na slabé plátky. Podáváme s omáčkou a oblíbenou přílohou. Nám chutnají bramborové knedlíky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Bramborové muffiny s křepelčími vejci
další
Tvarohový koláč s mákem
předchozí
Bramborové muffiny s křepelčími vejci
další
Tvarohový koláč s mákem

Přidejte svůj komentář