Ingredience
- 800 g vepřové karé
- 600 g kuřecí vývarnebo 1 bujónová kostka
- 300 g hřibovité houbyi mražené
- 40 g máslo
- 2 stroužky česnek
- 2 plné lžíce hladká mouka
- sůl
- kmín
- čerstvě mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Moc dobré je s bramborovým knedlíkem
Máte-li houbové koření, přidejte ho do omáčky, zvýrazní to její houbovou chuť.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso otřeme vlhkým ubrouskem, a pokud má navrch vrstvu sádla, ostrým nožem nařežeme příčné zářezy vedoucí až k libovému masu. Do celého kusu vetřeme sůl. Potravinářským provázkem obvážeme, aby mělo maso krásně oblý a souměrný tvar a rovnoměrně se provařilo. Do dlaně si kápneme asi 2 lžíce oleje a maso jím promasírujeme. Rozpálíme si suchou pánev a maso na ní zprudka opečeme ze všech stran. Z každé asi 2 minuty. |
2 Hotovo | Mezitím si nakrájíme na kostičky cibuli a posekáme česnek. Opečené maso odložíme na talíř, do pánve kápneme trochu oleje a orestujeme na něm dozlatova cibuli s česnekem. Orestovanou cibuli rozvrstvíme do pekáčku a položíme na ní opečené maso. Do pánvičky nalijeme asi decku vody a provaříme, aby se uvolnila veškerá vypečená šťáva z masa. Do pekáčku vysypeme pokrájené houby a zalijeme rozředěným výpekem. Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 120 st. C. Necháme zapéct 10 minut a teplotu snížíme na 110 st. C. Pečeme hodinu a v polovině maso obrátíme, houby promícháme a případně přilijeme trošičku vody. |
3 Hotovo | V mezičase si uvaříme přílohu. Po hodině odstraníme alobal, maso opět otočíme a asi 10 minut ještě pečeme. V menším kastrolu si připravíme zlatavou jíšku z másla a hladké mouky. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou s rozpuštěným bujónem a přivedeme k varu. Z pekáčku vyndáme maso, položíme jej na talíř a necháme v teple v troubě. Houby s cibulí přendáme do základu omáčky a čtvrt hodiny povaříme. Potom přepasírujeme přes cedník do malého kastrůku a prohřejeme. |
4 Hotovo | Z masa odstraníme provázek a ostrým nožem jej nakrájíme na slabé plátky. Podáváme s omáčkou a oblíbenou přílohou. Nám chutnají bramborové knedlíky. |