Postup přípravy
Přiznávám bez mučení, nejsem dortařka a všechno, co má ve finále jako dort vypadat, mi přidělává vrásky. Nicméně současný fenomén cheesecake, dort, jehož název stále dost Čechů nedokáže správně vyslovit, byl výzvou. Když jsem se navíc dočetla, že původní sýrový dort nepochází z Ameriky, ale z Řecka, hned jsem si vzpomněla na můj oblíbený film Moje tlustá řecká svatba a taťku Portokalose, který byl přesvědčen, že i slovo kimono pochází z řečtiny. Moje snažení tím dostalo jistou lehkost a volnost ve výběru surovin a můj první cheesecake dopadl náramně. A představte si, že 30. 7. je národní den cheesecake, a tak i vy, kdož nemáte s jeho přípravou žádnou zkušenost, máte dost času do té doby toho svého šampiona pořádně vypilovat 😀
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 250 g máslových sušenek
- 50 g spařených a oloupaných mandlí
- 90 g másla
- špetka soli
Náplň
- 420 g měkkého tvarohu
- 170 g zakysané smetany
- 100 g třtinového cukru
- vanilkový lusk
- 1 vanilkový puding
- šťáva z půlky pomeranče
- 2 vejce
- špetka soli
Pomerančová omáčka
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
Postup:
V mixéru rozmixujeme mandle se sušenkami a špetkou soli. Přesypeme do misky a zalijeme rozteklým máslem. Dortovou formu otevřeme, na dno položíme pečící papír tak velký, aby přesahoval přes okraje dortové formy. Na dno s papírem nasadíme horní část formy a upevníme. Provázkem ovážeme papír, aby držel na formě, protože cheesecake se bude péct v nádobě s vodou.
Na dno formy vysypeme sušenkovou hmotu a upěchujeme. Okraje zvedneme asi do 2 cm výšky. Za pomocí kuchyňského robota (máme-li, jinak musíme důkladně šlehat metlou) si připravíme náplň. Smícháme tvaroh se zakysankou a cukrem, přidáme vyškrábanou dřeň z půlky vanilkového listu, po chvilce vejce a nakonec pudinkový prášek promíchaný s pomerančovou šťávou. Vyšleháme v hladkou hmotu, kterou vylijeme na sušenkový základ. Uhladíme a ponoříme do velkého kastrolu (nebo na vyšší plech) naplněného do 2 cm vodou. Upečeme v troubě při 170 st. C po dobu 35 – 40 minut.
Upečený cheesecake necháme zchladnout v pootevřené troubě a následně alespoň 2 hodiny v lednici. My byli stateční a nechali jsme ho přes noc.
Dort podáváme s pomerančovou omáčkou, kterou připravíme zahřátím Gustinu, smíchaného s cukrem a trošičkou vody. Jakmile začne mírně houstnout, vlijeme pomerančovou šťávu a metličkou vyšleháme dohladka.