Ingredience
- 140 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 120 g celozrnná pšeničná mouka
- 180 ml vlažná voda
- 30 g vlašské ořechy
- 20 g slunečnicová semínka
- 15 g droždí
- 8 g sůl
- 8 g cukr krupice
- 1 lžíce kmín
- 1 lžíce olej
- 0,5 lžíce jablečný ocet s vlašskými ořechy
- 0,5 lžičky fenykl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Droždí necháme odstát při pokojové teplotě. Potom jej rozdrobíme do vlažné vody a přidáme cukr. Promícháme a necháme vzejít kvásek. V míse promícháme obě mouky se solí, kmínem a fenyklem. Přilijeme kvásek, přikápneme olej a ocet a zaděláme tvárné těsto. Ideálně v kuchyňském robotu, aby se důkladně propracovalo. Jinak musíme vsadit na svoji sílu. Když je těsto zadělané, přisypeme semínka a nahrubo podrcené ořechy a zapracujeme do těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě půl hodiny kynout. |
2 Hotovo | Potom těsto opět důkladně propracujeme a uděláme z něj bochánek. Těsto vždy při muchlování podsypáváme moukou. Pokud máme ošatku, poctivě jí vysypeme moukou a bochánek do ní odložíme. Pokud ošatku nemáme, odložíme jej na pomoučený pečící papír a s ním do nějaké menší misky, aby si podržel tvar bochánku. Opět přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Pak jej opatrně překlopíme na plech na pečící papír. |
3 Hotovo | Vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C a 10 minut předpečeme. Po 10. minutách stáhneme teplotu na 180 st. C, vedle chleba položíme plecháček naplněný trochou horké vody a pečeme dalších 25-30 minut. Ještě horký chléb potřeme mašlovačkou vodou z plecháčku. Necháme vystydnout na mřížce a krájíme po vychladnutí. Pokud z něj něco zbyde, zabalíme do čisté utěrky a uložíme v chlebníku. |
4 Hotovo |