Ingredience
- 200 g polohrubá mouka
- 150 g špaldová mouka celozrnná
- 140 ml vlažná voda
- 1 lžička cukr
- 3 lžíce olivový olej
- 3 g droždí sušené
- 1 ks vejce
- 0,5 lžičky sůl
A ještě
- 100 ml olivový olej
- 60 g parmazán
- 3 stroužky česnek
- tymián
- špetka sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažné vody nasypeme cukr a droždí. Necháme chvilku odstát. Smícháme mouku se solí, přilijeme vodu s droždím, vejce a olej. Zpracujeme hladké měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu nakynout. |
2 Hotovo | Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na kruhovou placku. Rádýlkem každou placku rozkrájíme na 8 výsečí. |
3 Hotovo | Strouhaný sýr smícháme s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, odraným tymiánem, pepřem a solí. Vykrájené výseče pokládáme přes muffinové formičky (ideálně silikonové, ty se nemusí vymazávat) tak, aby špička - budoucí hlavička na jedné straně přesahovala přes okraj a ocásek přes druhý okraj. Tělíčko vmáčkneme dovnitř muffinové formičky. Konec ocásků nastříháme nůžkami na centimetrové kousky. |
4 Hotovo | Celé ptáčky potřeme vydatně sýrovo-česnekovou směsí a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme dozlatova, cca 18 minut. |
5 Hotovo | Tělíčka ptáčků následně plníme oblíbenou pomazánkou. Pokud tápete, koukněte do naší kategorie pomazánek, kde jich najdete víc než dost :) |