0 0
Quiche Lorraine – lotrinský slaný koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
260 g špaldová mouka hladká
130 g máslo
30 ml studená voda
1 vejce
sůl
Náplň
200 g zakysaná smetana
100 g vcelku libová slanina
100 g čedar
5 cibule žlutá i červená
3 vejce
provensálské koření
sůl

Quiche Lorraine – lotrinský slaný koláč

Trendy:
  • Masožrout

Quiche Lorraine se narodil
v 16. století v Lotrinsku.
V té době se dělal ještě bez přidání sýra.

  • 75 min
  • Porcí: 6
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Průměr pečící formy 28 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Aspoň hodinu předem si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kousky a smícháme s moukou, solí, vejcem a studenou vodou. Nejlépe v robotu, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Pracujeme velmi rychle, aby si máslo udrželo svoji pevnost a ještě nějaké malé shluky tuku v těstě. Hotové těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténu a uložíme do lednice. Odleželé těsto rozválíme na placku a vložíme do koláčové formy vymazané máslem tak, abychom vytvořili cca 2 cm okraje. Dno propícháme vidličkou, překryjeme pečícím papírem a na něj vysypeme fazole, čímž dno zatížíme. Předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 15 minut. Pak korpus vytáhneme z trouby a odstraníme papír s fazolemi (ty necháme vystydnout a uschováme na příště - k použití už pouze jako "těžítko").

2
Hotovo

Na troše oleje orestujeme slaninu nakrájenou na malé kostičky. Cibuli nakrájíme na proužky a přidáme ke slanině. Jemně osolíme, okořeníme provensálským kořením a směs rozprostřeme na předpečený korpus. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Vejce rozšleháme vidličkou se zakysanou smetanou a přelijeme přes sýr.

3
Hotovo

Dopečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 minut

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Hovězí vývar se zeleninovými knedlíčky z odpalovaného těsta
další
Květákové pusinky
předchozí
Hovězí vývar se zeleninovými knedlíčky z odpalovaného těsta
další
Květákové pusinky

Přidejte svůj komentář