Ingredience
Korpus
- 260 g špaldová mouka hladká
- 130 g máslo
- 30 ml studená voda
- 1 vejce
- sůl
Náplň
- 200 g zakysaná smetana
- 100 g vcelku libová slanina
- 100 g čedar
- 5 cibuležlutá i červená
- 3 vejce
- provensálské koření
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Aspoň hodinu předem si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kousky a smícháme s moukou, solí, vejcem a studenou vodou. Nejlépe v robotu, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Pracujeme velmi rychle, aby si máslo udrželo svoji pevnost a ještě nějaké malé shluky tuku v těstě. Hotové těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténu a uložíme do lednice. Odleželé těsto rozválíme na placku a vložíme do koláčové formy vymazané máslem tak, abychom vytvořili cca 2 cm okraje. Dno propícháme vidličkou, překryjeme pečícím papírem a na něj vysypeme fazole, čímž dno zatížíme. Předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 15 minut. Pak korpus vytáhneme z trouby a odstraníme papír s fazolemi (ty necháme vystydnout a uschováme na příště - k použití už pouze jako "těžítko"). |
2 Hotovo | Na troše oleje orestujeme slaninu nakrájenou na malé kostičky. Cibuli nakrájíme na proužky a přidáme ke slanině. Jemně osolíme, okořeníme provensálským kořením a směs rozprostřeme na předpečený korpus. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Vejce rozšleháme vidličkou se zakysanou smetanou a přelijeme přes sýr. |
3 Hotovo | Dopečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 minut |