Ingredience
Korpus
- 175 g hladká mouka
- 85 g máslo
- 1 vejce
- 1 lžíce studená voda
- velká špetka sůl
Náplň
- svazek listy červené řepy
- 200 g čerstvý sýr
- 100 ml šlehačka
- 70 g prosciutto
- 30 g mozzarella strouhaná
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
A ještě
- na vymazání formy máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kostičky a rychlostí blesku smícháme s moukou, studenou vodou, solí a vejcem. Zbytečně ho v dlaních nezahříváme, aby se máslo nerozpustilo. Ideální je použít kuchyňský robot. Těsto je dobré nechat v lednici aspoň půl hodiny odpočinout, ale lze použít hned. Natlačíme jen do formy poctivě vymazané máslem. Povrch propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, na který vysypeme fazole nebo nějaké suché luštěniny a předpečeme 15 minut při 180 st. C. Fazole pomohou tomu, že se těsto nebude nafukovat a nevytvoří se bubliny (fazole pak necháme vystydnout a použijeme zase příště - už ale ne na vaření). |
2 Hotovo | Zatímco se peče korpus, nakrájíme cibuli na kostičky, prolisujeme česnek a na pánvi na troše oleje dosklovata orestujeme. Přidáme pokrájené prosciutto a opékáme. Listy červené řepy spolu se stonkami omyjeme a osušíme. Pokrájíme a přidáme do pánve. Osolíme, opepříme a ještě chviličku zahříváme, aby listy zavadly. |
3 Hotovo | Z předpečeného korpusu odstraníme papír s luštěninami a rozprostřeme na něj připravenou směs. Sýr nakrájíme na plátky a rozložíme po koláči. Vejce rozkvedláme se šlehačkou a nalijeme navrch. Hezky pravidelně po celé ploše. Posypeme strouhanou mozzarellou. |
4 Hotovo |