Ingredience
Korpus
- 175 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 85 g máslo
- cca 20 ml studená voda
- 1 vejce
- sůl
Náplň
- 250 g losos
- 150 ml smetana na vaření
- 100 g čerstvý kozí sýr
- 6 cherry rajčátka
- 3 vejce
- 1 lahůdková cibulka
- hrst medvědí česnek
- česneková sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Aspoň hodinu předem si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kousky a smícháme s moukou, solí, vejcem a studenou vodou. Nejlépe v robotu, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Pracujeme velmi rychle, aby si máslo udrželo svoji pevnost a ještě nějaké malé shluky tuku v těstě. Hotové těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténu a uložíme do lednice. |
2 Hotovo | Odleželé těsto rozválíme na placku a vložíme do koláčové formy vymazané máslem tak, abychom vytvořili cca 2 cm okraje. Dno propícháme vidličkou, překryjeme pečícím papírem a na něj vysypeme suchý hrách nebo fazole, čímž dno zatížíme. Předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 15 minut. Pak korpus vytáhneme z trouby a odstraníme papír s fazolemi (ty necháme vystydnout a uschováme na příště - k použití už pouze jako "těžítko"). |
3 Hotovo | Lososa rozkrájíme na kousky a rozložíme pravidelně po dně koláče. Cibulku omyjeme, celou nakrájíme a nasypeme jí na rybu. Rozkrájíme také lístky medvědího česneku a rozložíme na koláč. Sýr nalámeme na kousky a taky rozložíme po koláči. Vejce rozkvedláme se smetanou a sušeným česnekeme a nalijeme na koláč. Rajčátka rozkrájíme na čtvrtiny a rozložíme navrch. |
4 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 25 minut. |