Ingredience
Na koláčovou formu o průměru 28 cm
- 260 g hladká mouka
- 130 g máslo
- 30 ml studená voda
- 1 ks vejce
- špetka sůl
Náplň
- 200 g zakysaná smetana
- 150 g modrý plísňový sýr
- 20 g parmazán
- 2 lžíce mléko
- 2 ks vejce
- 2 ks rajčata
- 1 ks lahůdková cibulka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z mouky, másla, vejce, vody a soli zaděláme těsto. Pracujeme rychle, moc se s ním nemazlíme. Ideálně jej umícháme v kuchyňském robotu, abychom jej zbytečně neohřívali dlaněmi. Zpracované těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténového sáčku a necháme odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Po zchladnutí těsto rozválíme na kuchyňské lince do kruhu velikosti formy a namačkáme jej dovnitř. Propícháme na několika místech vidličkou, položíme přes něj pečící papír a zatížíme syrovým hrachem, fazolemi nebo čočkou. Předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 15 minut. Korpus necháme zchladnout a luštěniny uschováme v papírovém sáčku na příště. |
2 Hotovo | Na zchladlý korpus nasypeme nadrobený nebo nahrubo nastrouhaný sýr, poklademe plátky rajčat (předem zakrojená, spařená vroucí vodou a oloupaná), posypeme nakrájenou lahůdkovou cibulkou a zalijeme směsí zakysané smetany, mléka, vajec, nahrubo drceného pepře a malé špetičky soli (sýry jsou slané). Posypeme jemně strouhaným sýrem parmazánového typu a dopečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dalších cca 25 minut. Podáváme horký, vlažný nebo klidně i studený. |