Ingredience
Korpus
- 175 g hladká mouka
- 85 g máslo
- 1 vejce
- 1 lžíce studená voda
- sůl
Náplň
- 300 g žampióny
- 100 ml smetana na vaření
- 80 g mozzarella strouhaná
- 30 g sýr parmazánového typu
- 2 vejce
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kostičky a rychlostí blesku smícháme s moukou a solí Zbytečně ho v dlaních nezahříváme, aby se máslo nerozpustilo. Ideální je použít kuchyňský robot. Měla by nám vzniknout jakási drobenka s kousky másla velikosti malých hrášků. Pak přimícháme vejce se studenou vodou a zpracujeme opravdu rychle vláčné těsto. Těsto je dobré nechat v lednici aspoň půl hodiny odpočinout, ale lze použít hned. Natlačíme jej do formy poctivě vymazané máslem. Povrch propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, na který vysypeme fazole nebo nějaké suché luštěniny a předpečeme 15 minut při 180 st. C. Fazole pomohou tomu, že se těsto nebude nafukovat a nevytvoří se bubliny (fazole pak necháme vystydnout a použijeme zase příště - už ale ne na vaření). |
2 Hotovo | V mezičase si očistíme žampióny a nakrájíme je na kousky. Pokrájíme i oloupanou cibuli a rozdrtíme stroužky česneku. Na pánev nalijeme trochu oleje, rozpálíme na střední teplotu a vsypeme cibuli s česnekem. Orestujeme dosklovata. Pak přisypeme žampióny a koření. Restujeme až houby trochu zmenší svůj objem a začnou vonět. Pak stáhneme z plotny. |
3 Hotovo | Nastrouháme sýry, každý zvlášť na talíř. Z předpečeného korpusu odstraníme papír s fazolemi a rozvrstvíme tam houby. Posypeme mozzarellou. Vejce rozšleháme vidličkou se smetanou a troškou soli a vylijeme rovnoměrně po koláči. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut. Pak posypeme nastrouhaným parmazánem a dopečeme ještě 10 minut. |